Лидерът на нидерландската Партия на свободата Герт Вилдерс, който спечели предсрочните избори през ноември, трябваше да оттегли три изключително спорни законопроекта, за да даде шанс за съставяне на правителство, съобщи Националната информационна агенция на Нидерландия.

Един от законопроектите включва предложение за забрана на „някои ислямски символи“. Държавният съвет на Нидерландия постанови, че законопроектът „дискриминационно лишава цяла група от населението от правото им на основни свободи“.

Вторият законопроект планира хората с множество националности да бъдат лишени от правото им на глас и да се предвиди в конституцията, че лица с повече от едно гражданство не могат да бъдат назначавани на определени длъжности като министър, кралски комисар и кмет. Според Държавния съвет подобни разпоредби биха нарушили забраната за дискриминация и основните права на големи групи от населението и в резултат на което „тези групи биват третирани като граждани втора класа“.

Последният законопроект цели да бъде позволено задържането на хора, свързани с евентуални терористични дейности, без санкция от съдия. Според Държавния съвет този план предвижда това да се изпълнява по начин, който не е приемлив в една конституционна държава.

Партията на свободата разговаря за евентуално съставяне на кабинет с Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), Нов обществен договор (НОД) и Фермерско-гражданско движение (ФГД). Известно е, че дискусиите първоначално ще се съсредоточат върху евентуални разногласия за това как партиите гледат на върховенството на правото и конституцията.

Кой иска да работи с Вилдерс: нидерландските партии започват преговори за кабинет

Вилдерс винаги е казвал, че е готов да стигне далеч, за да се приспособи към другите. Той демонстрира, че стои зад думите си, съгласявайки се да замрази временно планове, които Партията на свободата подкрепя, но са неприемливи за евентуалните му бъдещи партньори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar