Полицейският състав трябва да се справи с един недъг, който трябва да се преодолее системно – обучението в процеса на работа, който продължава 5-10-15-25 години. Това заяви в „На фокус с Лора Крумова“ бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков по повод случая със смъртта на Пламен Петков след гонка с полицията в Стара Загора. Като заместник министър на вътрешните работи в първото правителство на Борисов следи отблизо случая „Чората“, който тази седмица беше подгрят, заради аналогията с настоящия случай, при който от задушаване по време на арест почина бившият републикански шампион по борба Пламен Пенев. Вучков е и министър на вътрешните работи във второто правителство на Борисов, но подава оставка само няколко месеца след като поема поста.

„В България има около 24 000 служители с полицейски правомощия. Разписана е подробна подзаконова нормативна база, която казва как тези хора трябва да усъвършенстват своите умения всеки месец и това се проверява всяка година“, заяви Вучков.

По думите му много от полицейските служители не покриват елементарни норми дори за физическа годност. Отделно от това има изключително много подготовка и проверка на тактическото обучение, на работа с оръжие, всеки месец има нормирани изисквания за стрелба, за физическа подготовка не по-малко от 8 часа, но ми се струва, че това напълно липсва“, заяви Веселин Вучков.

Според Вучков и със сега действащата нормативна уредба полицаите са задължени да ползват камери към униформите си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar