До края на юли „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ ще внесат техен проект за промени в конституцията. Това заяви адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ след среща с ПП-ДБ за конституционната реформа.

„До края на тази парламентарна сесия, т.е най-късно до 31 юли ще бъде внесен проекта на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“. Говорим за техен проект, а не общ проект“, каза Величков.

Той не е готов, но през следващата седмица от „Правосъдие за всеки“ щели да се запознаят с него по-подробно.

„В ал. 2 на чл. 126, където е уредена длъжността на главния прокурор, в този проект отпада, т.е някои функции ще бъдат запазени, които той има в последващи конституционни текстове, но надзора за законност, методическото ръководство си отиват в този проект, което за на се изключително важно. Говорихме за разделянето на ВСС на два съвета – прокурорски и съдийски за гарантираното мнозинство на съдии, избрани от съдии и съдийския съвет, както и че ще има в парламентарната квота хора, които не са магистрати, а са от други юридически професии, които да осъществяват не само парламентарен, но и обществен контрол върху работата на професионалните квоти“, обясни Величков.

Все още не е решено дали това ще се отнася и за двата съвета или само за прокурорския съвет.

„Позицията на „Правосъдие за всеки“ е, че при отпадане на ал. 2 чл. 26 от конституцията, т.е при отпадане на надзора за законност и методическото ръководство, главният прокурор ще остане главен прокурор само на думи. Той няма да е същия, какъвто е все още и в момента“, обясни Емил Георгиев.

„Ние сме много добре запознати с проекта на ДПС. Изключително добре запознати, друг проект не ни е известно да има, засега поне“, каза адвокатът, но изрази готовност да се запознае и с идеите на ГЕРБ.

„Има добри неща и в проекта на ДПС, има и капани в проекта на ДПС, които е добре да се видят. Примерно квалифицираните мнозинства от двата съвета, с които да се взимат решения. Висшия съвет на магистратурата, но и в прокурорския, и в съдебния съвет. Ако веднъж имаме мнозинство на съдии, избрани от съдии, но има квалифицирано мнозинство от 2/3 за взимане на решение, няма никаква полза от мнозинството на съдии, избрани от съдии. Трябва да могат да се взимат ефективно решения в съдийския съвет“, каза той.

През септември планират да организират обществена дискусия, на която да се обсъдят всички идеи за промени в основния закон. Ще бъдат поканени и съсловни и неправителствени организации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar