Великобритания въвежда нов закон, който забранява използването на слаби пароли за киберсигурност. Законът въвежда минимални изисквания за сигурност, като на тях трябва да отговарят всички устройства, които се продават в страната, съобщава в. The Guardian.

Много устройства идват с активирани базови пароли по подразбиране. Обикновено това са кратки фрази като „admin“ или „12345“, или „0000“ и т.н. Според британския Департамент по наука, иновации и технологии, това трябва да се промени.

Новият закон въвежда изискване всякакви устройства, който използват пароли, да идват с по-сложни пароли по подразбиране. И освен това, устройствата трябва да призовават потребителите да измислят и сменят паролите с по-сложни и ако не отговарят на стандартите, да ги предупредят.

Производителите трябва да направят и лесно достъпни форми за контакт, за да могат потребителите да им изпращат отзиви и сигнали за проблеми и дефекти в устройствата. Също така компаниите ще са задължени по-ясно да комуникират плановете си за „кръпки“ и подобрения в сигурността.

Задълженията за по-сложните пароли са насочени към компаниите. Крайните потребители не са длъжни да слагат сложни пароли, макар да е в тяхна полза. Надеждата на законодателите е чрез задължаването на производителите, това постепенно да подобри и навиците на самите крайни потребители и да вдигне общото ниво на сигурност. Най-често пробивите стават именно заради слаби пароли и неактивирането на много от мерките за защита като двуфакторната автентикация и др.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar