Саудитски дисидент, потърсил убежище в България е получил заповед за депортиране и сега се опасява, че може да бъде върнат обратно в страната си, където, според него, може да бъде екзекутиран.

„Беше ми издадена заповед за депортиране, преди моето дело за убежище дори да приключи“, казва Абд ал-Рахман ал-Халиди пред агенция „Франс прес“ (АФП) от килията си в София, като уточнява, че е бил уведомен за заповедта за депортиране на 7 февруари.

През 2011 г., когато бе пламнала т.нар- Арабска пролет, Ал-Халиди е бил активен участник по време на редките демонстрации в източната част на Саудитска Арабия, където е съсредоточено шиитското малцинство в кралството. Дисидентът бяга в Турция през 2013 г., а когато през 2021 г. валидността на паспорта му изтича, влиза пеша в България, търсейки закрила в Европейския съюз.

Според български адвокат, който е работил по случая и настоява за анонимност пред АФП, през 2022 г. българските власти заключават, че Ал-Халиди не е доказал адекватно, че ще бъде преследван в страната си. Дисидентът. се опитва да обжалва това решение, когато е уведомен за заповедта за депортирането му в Саудитска Арабия.

Кралството в Персийския залив перманентно е обвинявано в потъпкване на човешките права. Под управлението на престолонаследника и де факто владетел Мохамед бин Салман, който стана първият по линия на трона през 2017 г., продължава жестокото потискане на несъгласието.

Страховете на Ал-Халиди за безопасността му са се засилили миналата година, когато друг дисидент – Хасан ал-Рабие, бе екстрадиран от Мароко, където бе потърсил временно убежище.

„Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, ще се изправя пред затвор, несправедлив процес, изтезания, изчезване или дори екзекуция – казва 30-годишният баща на две деца. – Прибягнах до Европейския съюз, където хората имат стойност. Но сега съм в безизходица, сякаш съм в Саудитска Арабия.“

Мери Лоулър, специален докладчик на ООН за положението на правозащитниците по света, заяви в социалните медии миналата седмица, че „предстоящото екстрадиране“ на Ал-Халиди е „изключително обезпокоително“, наричайки Саудитска Арабия „опасно място“.

От АФП съобщават, че днес от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) не са отговорире на въпроси по случая.

А Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет (БХК) коментира пред агенцията, че адвокатите имат срок до утре (понеделник) да обжалват заповедта за депортиране на Ал-Халиди. Ако съдът отхвърли жалбата, БХК е готов да отнесе случая пред Европейския съд по правата на човека в рамките на „часове“. „Вече сме готови с текста“, каза тя и добави, че Европейският съд обикновено „отговаря много бързо на такива искания“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar