Медицинската сестра Луси Летби, най-големият сериен убиец на деца в съвременната британска история, ще прекара остатъка от дните си зад решетките, след като съдът ѝ даде доживотна присъда за убийството на седем новородени и опит за убийство на още шест бебета, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трийсет и три годишната Летби убила пет новородени момчета и две момичета в родилното отделение на болница „Графиня Честър“ в Северна Англия, докато е работила там в периода 2015 – 2016 г. Това е ставало чрез инжектиране на инсулин, подаване на кислород или принудителното им хранене с мляко.

Някои новородените, на които е посегнала, са били близнаци – при един от случаите е убила и двамата близнаци, а при друг е убила две бебета от тризнаци. При два от случаите е убила по едно дете от двойка близнаци, но не е успяла при опита си да отнеме живота и на другото.

„Това е била безчовечно премислена, цинична кампания за убийство на невръстни – най-малките и най-беззащитни деца“, заяви в мотивите си за присъдата съдия Джеймс Гос, който я осъди на доживотен затвор без изгледи някога да бъде пусната на свобода.

„Във Вашите действия става дума за дълбока злонамереност, граничеща със садизъм. Нямате никакви угризения. Няма никакви смекчаващи вината обстоятелства“, обърна се съдията към медицинската сестра.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar