Въпреки опитите на Бойко Рашков като вътрешен министър (в служебния кабинет през 2021г.) да спре изтичането на информация от полицията към заинтересовани лица, той не е успял да го предотврати. Обяснението му беше по повод данни, свързани с Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит в последния ден на януари тази година.

Според Рашков някой или някои от неговите подчинени в министерството – неговите заместници и/или тогавашният началник на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ Калин Стоянов (сега вътрешен министър), е подал или са подали информацията към групата и лицето, което я е предоставило на МВР, е било заплашено още същата вечер.

Това обяви пред „Нова телевизия“ Рашков, който сега е депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и който беше вътрешен министър – служебен и редовен в периода май 2021 – юли 2022 г.

В разговора Рашков обяви, че Иван Гешев е бил сред посетителите на частния „SS club“, както и „някои доста напористи политици в настоящия момент“. Досега бившият главен прокурор отрича да е познавал човека с прякор „Нотариуса“.

Съдия Цариградска за случая „Нотариуса“: Активностите на институциите засега са имитация и подмянаИнформацията изтича веднага

„Незабавно тези материали (подадените информация и данни), които се събраха може би за месец, ние ги занесохме на ръка, така да се каже, в ГДБОП, за да избегнем предварителното изтичане на информация към заинтересованите лица. В тази връзка ще кажа един любопитен факт – още вечерта се бяха обадили на бившата съпруга на Божанов и да я заплашват да си затваря устата и да си преценява какво говори в МВР“, уточни Рашков и уточни, че информацията е изтекла веднага.

Той разказа за случай, при който в кабинета, в който са се провеждали срещите, е имало такава с бившата манекенка Ивайла Бакалова и Николай Стайков от Антикорупционния фонд (бел.ред. – Бакалова е в основата на разследвнето на фонда от юни 2021 „Списък за бърз контрол: историята на Веселив Денков и специализираното правосъдие“, в което изобличава Божанов като посредник към съда). На тази среща е присъствал и Калин Стоянов, обясни Рашков.

Впоследствие на Рашков му се е наложило да проведе още една среща с някой от тези, които са искали да представят такава информация, и се е срещнал отново с Бакалова, тогава с мотив да не се изнася информация, е задължил цялото политическо ръководство на МВР (той и заместник-министрите му) да присъства на тази среща, да я изслушат и са я изпратили (получената информация) отново в ГДБОП.

На петата или десетата минута по думите му, когато Ивайла Бакалова си тръгнала от срещата, в едно от „тези трите кафяви издания“ (има предвид т. нар. жълто-кафяви медии, като отказа да ги назове – бел. ред.) е излязла информаци.

Запитан какво подозира от това, бившият вътрешен министър подчерта, че има теч на информация „както от кабинета на министъра, там бяха моите заместници тогава, и впоследствие от служители на ГДБОП“.

В отговор на въпрос уточни още, че е бившата съпруга на Божанов е била разпитана в ГДБОП и на излизане пред сградата на службата е била спряна от Мартин Божанов, който е я е заплашил.

На въпрос дали е установил откъде е течът на информацията Рашков отговори, че „аз съм убеден откъде е, но нека да спестим това от екрана“.

Водещата Лора Крумова, опитвайки се да си изясни откъде точно е изтичала информация, отбеляза, че Рашков е правил интервю с Калин Стоянов, когато се сформираше правителството, и той е бил против Стоянов да заеме поста. „Това е вярно“, посочи Рашков и допълни, че го е заявил на лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Отрече обаче да има общо случаят с изтичането на информация от МВР/ГДБОП с това, че е бил против Стоянов да става вътрешен министър. Съображението му за това били други, но не било редно да ги съобщава.

Рашков каза, че се е събрала доста богата информация за частния клуб на Божанов „SS club“ още през 2021г.

Тенисиста, Нотариуса, криви прокурори, пирамида на корупцията (депутатите четат „доклада“ за Мартин Божанов)Покровителство от МВР

Бойко Рашков намекна, че Мартин Божанов е имал протекции в МВР и заради това си е позволявал свободно да извършва изнудвания и рекет на граждани, да осъществява насилие върху тях и т.н., въпреки че е бил криминално проявен.

В този контекст даде и друг пример. По думите му, докато е бил вътрешен министър, Рашков се е натъкнал по друг повод на друго подобно лице, което е имало около 40-50 записа за криминални прояви, включително и присъди, който се е поддържал от „един високопоставен оперативен работник от Главна дирекция „Национална полиция“, и на този криминално проявен „от ботевградско полицейско управление бяха дали за един ден оръжие“. По думите му ако обикновен гражданин поиска разрешение за оръжие, ще отнеме поне 15-20 дни, за да го получи.

Запитан дали това, което иска да каже, е, че в продължение на години МВР е покровителствало хора от организираната престъпност, така че те да могат да рекетират безнаказано, той отговори: „Точно това казвам.“

По неизяснения и до ден днешен от МВР въпрос дали Мартин Божанов е бил сътрудник на вътрешното ведомство Рашков отбеляза, че това е трябвало да го направят служителите на МВР, които са поели преписката и е трябвало това да се провери, но такава информация като министър не му е била докладвана.

На въпрос какво би означавало, ако се окаже, че той като министър не е получил такава информация, Рашков изтъкна, че това означава, че „оперативните работници са част от тази доста сложна мрежа, защото очевидно тази престъпна мрежа не обхваща само прокуратурата, не обхваща само представители на съдебната власт, а обхваща и представители на изпълнителната власт – основно в МВР, което е още по-страшно“.

По думите му не е случайно обстоятелството, че има снимки, че в улиците около частния клуб на Мартин Божанов е имало полицейски коли.

Рашков каза още, че разполагал със сигурна информация, че бившият главен прокурор Иван Гешев е бил посетител на SS club, като според получените през 2021 г. сведения сред посетителите били и „някои доста напористи политици в настоящия момент“. На вметка на водещата дали Рашков не говори за един „феноменално напорист“ политик, очевидно имайки предвид Делян Пеевски, бившият вътрешен министър коментира, че той бил комбинативен като „Остап Бендер“.

„Интересното е, че той е работил заедно с Петър Петров – Пепи Еврото в столичното следствена служба и е бил назначен по втория начин, с нарушение на закона, и най-вероятно 9 месеца е получавал възнаграждение, без да ходи на работа“, припомни Рашков за работата на Пеевски като следовател.

В отговор на въпроси се разбра, че Рашков не знае защо неговата партия „Продължаваме промяната“ не го е посочила за член на временната анкетна комисия в парламента, която проверява кои са магистратите, които имат карти в частния клуб на Мартин Божанов, и какво е влиянието на Божанов в прокуратурата и съда.

„Комисията е съставена на принципа на мнозинството. В нея ще се вземат решенията с мнозинство, заради което комисията няма да извърши обективно проучване на всички факти и обстоятелства, а те засягат една от основите на държавата, а именно съдебната власт“, коментира Рашков.

Рашков обясни още, че Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Пепи Еврото са работили заедно, но после са се разделили. Според него съпругата на бившия следовател е била близка с Нотариуса и той допусна, че това може да е било и причина за раздялата.

В репортаж на Би Ти Ви, излъчен също в неделя следобяд, бившата съпруга на Пепи Еврото Любена Павлова заяви, че нямало връзка между двамата и те не се познавали. През юни 2022 обаче тя е купила апартамент от Божанов, като е имала пълномощно от него да го представлява. По това време тя все още е омъжена за Петров. За него няма официална информация къде се намира или дали е жив от края на май 2023г.

Рашков разказа, че в Софийската районна прокуратура в края на май 2023г. е образувано досъдебно производство срещу Пепи Еврото в края на май 2023 г. По негови думи са получени данни за това, че е записвал незаконно в ресторанта „Осемте джуджета“ и е използвал записите за изнудване. „Районната прокуратура изпраща казуса на Градската прокуратура, а тя вместо да продължи разследването срещу Пепи Еврото, образува наказателно производство срещу прокурора за извършената от него процесуална дейност. Мотивът е, че той е извършил престъпление по служба“, твърди Рашков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar