Сдружение БОЕЦ е сезирало Европейската прокуратура за пране на пари и корупционни връзки по „Барселонагейт“ с нови данни за тези престъпления, а именно използването на европейски средства за закупуването на луксозната къща в Барселона, в която е настанена преди десет години манекенката Борислава Йовчева с детето й. Данните в сигнала са от съвместно разследване на сайтовете BIRD и „Биволъ“, се разбира от съобщението на гражданската организация.

Според публикацията на двете медии има няколко съвпадения на обстоятелства между купуването на къщата в Барселона и усвояването на европроекти от фирмата, която осигурява парите за луксозния имот.

През периода, когато към Испания са преведени 3.13 милиона евро за къщата и нотариалните такси, дъщерна фирма на „Тера тур сервиз“ ЕООД е спечелила и усвоила европроекти в България за 3.18 милиона евро, твърдят BIRD.BG и „Биволъ“.

„Тера тур сервиз“ е фирма на Валентин Златев, известен освен като бивш директор на „Лукойл“ и като близък приятел на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според разследването на прокуратурата, въз основа на което през май т.г. бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Борисов, „Тера тур“ е дала парите за къщата в Барселона, където през 2013 г. се настанява манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си. Луксозният имот е в основата на т.нар. скандал „Барселонагейт“.

Борисов ще черпи, прокурорският сериал продължава“Предоставяме нова информация от разследване

на екипите на сайтовете „Биволъ“ и BIRD.BG, които установяват данни, че средствата, с които са закупени неправомерно имоти в Барселона, Испания, са придобити чрез корупционни схеми при усвояването на европейски средства, като бюджетът на ЕС е ощетен с над 3 000 000 евро“, се казва в писмото на БОЕЦ.

Сдружението иска среща с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши или с неин представител в София, за да представи „документи, сигнали и наши разкрития за източване и злоупотреби с европейските фондове с участието на политици от най-високите нива на управлението в страната и за да гарантираме конфиденциалност на информацията и безопасност за нашите източници, както и за нас самите“, пише още в писмото.

Ролята на „Тера тур сервиз“ в покупката на къщата е разкрита чрез проследяване на парите по банков път и е описана в документите, изпратени до парламента от бившия главен прокурор Иван Гешев за сваляне на имунитета на Борисов през май т.г. Досега е установено, че през март 2013 г. Александър Чаушев, бивш служител на Валентин Златев в „Лукойл“, е купил за 2 900 000 евро къща с басейн в барселонското предградие Esplugues del Llobregat. Чаушев финализира сделката в Испания на 5 май 2013 г., когато заплаща и нотариална такса от 232 000 евро. Парите за купуването на имота обаче не са на Чаушев. Те са му предоставени съгласно договор за мандат, сключен между него и фирмата „Тера тур сервиз“ ЕООД. Договорът е от 15.02.2013 г. и в него е посочена изрично цената на имота.

Към установените досега факти проучването на BIRD и „Биволъ“ добавя обстоятелството, че дъщерна фирма на „Тера тур сервиз“ за кратко време е събрала съпоставима сума от европейски проекти, които изглеждат съмнително нагласени и на силно завишена стойност.

Тези нови факти не са изследвани от прокуратурата

Новите факти откриват пътека към доказване на т. нар. предикатно престъпление – тоест, че парите за покупката са придобити неправомерно, което е условието в закона да се приеме, че е осъществено пране на пари.

Испанските власти проведоха разследване по сигнал също на БОЕЦ и установиха необяснимото забогатяване на Йовчева, след което пратиха преписката на българската прокуратура. Документи и анализ в 200 страници бяха получени в българската прокуратура още през февруари 2022 г. и повече от година чакаха да бъдат преведени. Едва през май т.г. Иван Гешев, след като преживя взрива край пътя и усети, че позицията му се клати, опита да се спаси с активиране на разследването, но ефектът беше обратен: Гешев се раздели с поста, а с назначаването на и.д. Борислав Сарафов последва оневиняването на Бойко Борисов.

Няма данни за престъпление: прокуратурата прекрати разследването „Барселонагейт“

На 31 май т.г., когато Валентин Златев беше разпитван за пореден път в прокуратурата, той заяви пред журналистите, че от медиите научил за къщата в Барселона. Обясненията на Златев са изключително важни, казват юристи, запознати с разследването.

В предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ Атанас Чобанов, главен редактор на Bird.bg, коментира публикацията им и сигнала на БОЕЦ и обясни, че тъй като къщата е продадена през 2019 г. и се смята, че има продължаващо във времето облагодетелстване от европари, затова е възможно и да бъде разгледано от европрокуратурата, въпреки че става дума за по-стар случай от времевия обхват, в който тя прави проверки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar