Близо 100 производства по обществено значими казуси са поставени „на трупчета“ от прокуратурата. Като има и такива, започнати с цел да се въздейства върху политически фигури и висши полицейски служители. А най-честите причини делата да бъдат поставяни „на трупчета“, са две – политическо влияние върху съдебното производство или влияние на лица от криминалния контингент.

Това обяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред депутатите. Той бе изслушан в четвъртък по искане на ПП-ДБ заради изнесената от главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов информация за извършени престъпления, включително за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства.

„В момента има поне 8 значими производства в ГД „Национална полиция“ (ГДНП), 15 в ГДБОП, по които преценката е, че не се работят, а и не се връщат при нас, за да се доработят. А в областните дирекции са 75 случая“, изнесе данни МВР шефът.

Актовете на прокуратурата при завършване на производства да се публикуват след заличаване на лични данни, за да бъдат обществено достъпни, поиска Демерджиев. Това ще дисциплинира прокурорите, когато приключват наказателно производство, мотивира се министърът.

Той поиска и промени в НПК, за да не се позволява толкова често следствието да изземва делата. Особено тези на ГДБОП и ГДНП, защото „в момента, в който едно дело става опасно, то се изземва“. Демерджиев описа схемата за поставяне „на трупчета“: Делото се изземва от органите на полицията, предава се на следовател, голяма част отиваха в спецпрокуратурата, там бяха спирани, сливани или забавяни.

Още като станал министър миналия август, Демерджиев сезирал правосъдния министър Крум Зарков за 36 разследвания на полицията и на ГДБОП, за които смятали, че се бавят неоснователно. Случаите били от 2017 до 2020 г., а делата още не са задвижени.

Сред разследванията, изпратени от Демерджиев до Зарков, има няколко за престъпни банди. Една била за трафик на дрога и дори имало иззети 200 кг марихуана. В разследването помогнала и Испания, но пратените оттам през 2021 г. документи още не били преведени.

Незаконни сечи, при които с документни измами се е променял статут на гори, се разследват в редица общини. Имало забавено и дело, в което пари за къщи за гости са получили само хората, сключили договор с определен консултант. В Перник пък се проверява банда, която ощетила бюджета на НОИ с над 400 хил. лв. Група във Варна е следена, че е манипулирала данни и така е намалявала местните данъци и такси. Проверяват се и командировки на служители от столичен район.

Няколко са разследванията срещу кметове и бивши кметове за строителство и обществени поръчки. Проверка за далавера има и за голяма болница. Друго дело е за преведените авансово 10 млн. лв. за строежа на детската болница. Ремонтът на Ларгото също е сред делата.

Разследванията за строежа на АМ „Хемус“, за които Демерджиев, а и преди това Бойко Рашков са споменавали многократно, също са сред подадените дела. Проверява се и строежът на интерконектора с Гърция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar