Бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместник от националистическата партия „Право и справедливост“ (PiS) бяха осъдени днес на две години затвор за злоупотреба с власт, докато са заемали постове в миналото, съобщи агенция PAP.

През 2015 г., седмици след като PiS дойде на власт, президентът Анджей Дуда издаде помилване на Камински, който беше признат на първа инстанция за виновен в злоупотреба с власт, докато беше ръководител на агенцията за борба с корупцията. Помилването му позволи да стане министър.

Но имаше съмнения дали Дуда е могъл да помилва Камински, преди съдът да издаде окончателно решение по делото му, докато опозиционни политици казаха, че решението му е политическо.

Конституционният трибунал, който според критиците е бил политизиран по време на PiS, постанови през юни, че президентът има право да го помилва, спасявайки правителството на PiS от потенциално пагубно уволнение на министър в година на избори.

Дни по-късно Върховният съд на Полша постанови, че делото за злоупотреба с власт трябва да бъде възобновено.

В сряда апелативен съд във Варшава осъди Камински и Мачей Васик, негов бивш заместник в министерството на вътрешните работи, на две години затвор, а други двама служители на службата за борба с корупцията на една година, съобщи агенция PAP. Това е намаляване с по една година на присъдите от първата инстанция преди осем години.

Присъдата по скандала, започнал още през 2007 г., е окончателна и означава, че Камински, смятан за близък до лидера на PiS Ярослав Качински, и Васик вероятно ще трябва да напуснат парламента. PiS загуби властта от алианс от проевропейски партии след изборите на 15 октомври, а новото правителство на бившата опозиция встъпви в длъжност на 13 декември.

Засега няма признаци, че Камински или Васик ще бъдат хвърлени в затвора, като и двамата отхвърлиха решението на апелативния съд. „Това е присъда, която ние не признаваме и няма основания за прекратяване на нашите депутатски мандати“, каза Камински на пресконференция. „Не се чувстваме виновни или осъдени, бяхме помилвани от президента“, добави Васик.

Критиците на действията им навремето казаха, че Камински и неговите сътрудници са преследвали корупцията с прекомерно усърдие, когато са били на поста, използвайки методи, които според тях понякога заобикалят законите и водят до преследване на невинни. Камински твърди, че корупцията е петна за полската демокрация, с която трябва неотстъпно да се води борба.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar