Да се поддържат общественият интерес и общественият натиск върху разследванията за схемите с търговия на влияние в правосъдната система и да се стигне до реални законодателни промени, защото бездействието е опасно за правосъдието. Това мнение сподели в интервю пред БНР Анатанска Дишева, член на ВСС.

В предаването „Неделя 150“ тя коментира и какво се очаква от разследването на временната комисия в НС, както и от работата на прокуратурата.

„Очаквам временната комисия в НС да стигне до по полезни резултати и да предложи законодателни изменения, доколкото членовете на комисията са в състояние. Във ВСС съдийската колегия също работим и събираме писмени документи“, каза Атанаска Дишева и допълни, че се надява да се попълни и състава на КПКОНПИ с новите ѝ правомощия.

Според нея бързото бързото разкриване на т. нар. „червен пират“ няма до доведе до съществено разрешаване на проблема.

„Ние сме в ситуация и очакваме обсъждането по Закона за съдебната. Аз се надявам да продължи общественият натиск, за да може да бъдат поставени органите на досъдебното производство, разследващите и прокуратурата да нямат възможност да бездействат, както дълго са го правили по случаите с Пепи Еврото и Мартин Нотариуса“, коментира Дишева.

Тя смята, че казусът за „червения пират“ може да приключи с осъдителна присъда.

„Твърде бързо беше разкрит „червения пират“ и се появи информация, че бил отдавна известен на органите на разследването. Въпросът е, защо досега не е бил задържан и не са предявявани обвинения . Опитът да се успокои общественото напрежение с тези заплахи и изваждането на едно лице и проблеми от психо-емоционално естество, някак си не дава отговор на очакването, да се проведе за Мартин Нотариуса и Пепи Еврото задълбочено разследване, което да извади наяве наслагвани с години подобни проблеми“, Атанаска Дишева.

Според нея „на този етап е рано да се каже дали има светлина в тунела“.

„Не трябва да се престава да се поддържа обществения интерес по тази тема и обществения натиск. Очевидно от разкрития, които се правят и какво е правено в Районна и Градска прокуратура от май 2023 досега, бездействието само за определен период от време върши своята работа – биха могли да се прикрият следи, би могла да се смени обществено-политическата конюктура. Само по себе си бездействието е опасно за правосъдието“, предупреди представителят на ВСС

Тя е категорична, че съдебната система очевидно се е разболяла.

„Нека не бъдем наивници, всичко зависи от личностите, каквито и нормативни актове, конституционни промени да има, ако приложението на тези актове е с обратно тълкуване и има вратички, позволяващи тълкуване, има ли значение нормативният акт“, предупреди Дишева.

Предстои избор на председател на ВАС и трябва се поставят личности, които имат необходимия професионален капацитет и чест, препоръча тя.

„Прекарала съм целия си съзнателен живот в Съдебната система – заявявам, че не ми е ясно подобни схеми и действия на какви принципи се прегрупират и разпределят. Това характеризира едни други структури – мафиотски“, призна Атанаска Дишева от ВСС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar