Силите, които избраха и свалиха Иван Гешев от поста главен прокурор на Република България, сега избраха и Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността.

Това мнение изрази пред Нова телевизия Атанаска Дишева, член на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС). Припомняме, че Дишева бе една от малкото, които гласуваха против назначаването на Гешев.

Факт е, че моделите на поведение на избиращия се повтарят у този, който назначава или избира- всеки избира себеподобни, посочи Дишева. Именно заради това тя се надява, че този състав на ВСС няма да избере новия главен прокурор. Първо заради изтеклия си мандат и второ заради изключително ниското доверие, с което се ползва Висшия съдебен съвет към настоящия момент.

Има случаи, в които се колебая за някои членове дали притежават нужните по закон високи професионални и нравствени качества, за да бъдат част от Висшия съдебен съвет, допълни Дишева.

Според нея причината за бързото избиране на Борислав Сарафов е да не се проведе заседание на Пленума на ВСС, където да могат да се кажат неща, които няма да се харесат.

„Решението вече е взето- защо се напъваш, няма смисъл“- са думи, отправяни от членове на ВСС към Дишева и които тя перифразира.

Атанаска Дишева коментира и разкритията около взаимотношенията между Борислав Сарафов и Пепи Еврото, доказателство, за които бяха изтеклите снимки от дружеската им в ресторанта „Осемте джуджета“ преди години.

„Приказката за осемте джуджета трябва да приключи с присъда“, заключи Дишева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar