Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев е бил незаконно задържан от МВР на 28 октомври 2023 г. Това гласи решението на Административния съд в София по случая. То потвърждава акта на първата инстанция срещу 24-часовото задържане на Георгиев и е окончателно.

Георгиев беше задържан по време на протеста срещу решението на ЦИК от навечерието на местните избори м.г. да отмени машинния вот.

Любопитното по делото е, че и прокурор Първолета Станчева е пледирала в полза Георгиев.

Тримата административни съдии – Красимира Милачкова, Боряна Бороджиева и Димитър Гальов приемат, че първата инстанция правилно е обявила ареста на Георгиев за незаконен.

МВР има правомощия да задържа до 24 часа при определени условия. Едно от тях е, когато има данни, че някой е извършил престъпление. Този текст от закона използват полицаите и за лидера на БОЕЦ. В заповедта за задържане на Георгиев обаче като основание е посочено само „във връзка с 513ЗМК246/28.10.23 г.“. Това е крайно недостатъчно и на практика представлява липса на факти, се казва в решението на районния съд. В него се обяснява и че МВР във всички случаи следва да посочи обстоятелствата, които са мотивирали заповедта за задържане. Т.е. най-малкото трябва да опише накратко извършеното деяние. „Не е необходимо излагането в заповедта на пространна фактология, а съвсем накратко, дори в рамките на едно изречение, да се посочи поведението, което се твърди, че съставлява престъпление, кога и къде е осъществено то“, се казва в решението на районния съдия Мирослав Георгиев. Иначе задържаният не разбира за какво точно е задържан.

Дори задържаният да може да се досети, че 513ЗМК246/28.10.23 г. е полицейска преписка, няма как да му стане ясно за какво конкретно негово деяние се води тя, обяснява съдът. Цитира се и практика на съда в Страсбург, според която при липсата на конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, то се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол.

Сега СДВР трябва да плати и 600 лв. за разноските на Георгиев за адвокат, направени пред двете инстанции. А той получава правото да търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата, както и да настоява за дисциплинарни санкции в МВР.

Това не е първата заповед за задържане на МВР, която пада в съда заради липса на мотиви. Години наред обаче МВР отказва да промени практиката си, да анализира подобни случаи и да обучава служителите си да ги избягват.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar