С писмо до Върховния касационен съд /ВКС/ Антикорупционният фонд пита защо материалите, събрани в Районната прокуратура по делото срещу Петьо Еврото и уличаващи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в нерегламентирани връзки с него, са изпратени от ВКС на прокуратурата, ръководена от самия Сарафов.

По закон когато са уличен магистрати, компетентната прокуратура да разследва е Софийската градска /СГП/. Но тъй като в Районната събрали материали уличаващи и.ф.главен прокурор, преписката е изпратена на ВКС по новия механизъм за разследване на главния прокурор, но оттам преценили да ги препратят на Софийската градска прокуратура.

Целта на писмото на АКФ до председателя на Върховния касационен съд е да се разбере какво се е случило с въпросните материали.

Делото срещу Еврото за изнудване прерасна в заплетен сюжет преди два дни – на 19 февруари, когато СГП разпространи 33-страничното постановление за прекратяване на прокурора от СГП Йордан Петров. От него се разбра, казано най-кратко, че в Районната прокуратура през май 2023 г.
делото срещу Еврото е било образувано по нареждане на Гешев, за да отмъсти на Сарафов, а е прекратено по нареждане на Сарафов, за да отмъсти на Гешев

или, казано още по-ясно – прокуратурата призна в 33 страници, че може да изфабрикува дела, когато поиска и срещу когото поиска.

Антикорупционният фонд припомня предисторията: Покрай предсрочното освобождаване на бившия главен прокурор Иван Гешев в прокуратурата се разрази безпрецедентно вътрешно противопоставяне, в рамките на което започнаха да валят взаимни директни или индиректни, преки или през трети лица, упреци между високопоставени прокурори в съпричастност с разкритите от АКФ криминални мрежи за влияние в правосъдието на Петьо Петров-Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса.

Сарафов vs. Гешев. Прокуратурата призна, че може да изфабрикува разследване срещу всекиЕлемент от тази картина е публикуването от пресцентъра на държавното обвинение на постановлението на прокурора от Софийска градска прокуратура (СГП), в което подробно се описва хронологията на започналото на 29.05.2023 г. в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване, насочено срещу Петьо Петров.

В постановлението се твърди, че образуването на делото е станало по директното устно разпореждане на Иван Гешев до вече подалата оставка ръководителка на СРП Невена Зартова. Тя трябвало да се самосезира по медийна публикация от предния ден, показваща придобилата по-късно известност снимка от среща между Петьо Петров и Борислав Сарафов, тогава заместник-главен прокурор, сега и.ф. главен прокурор.

В хода на така започналото разследване, на 09.06.2023 г., прокурор от СРП изпратил преписката заедно с „всички секретни материали и веществени доказателства“ на Върховния касационен съд, който е нормативно натоварен със задачата да получава сигнали за извършени престъпления от главния прокурор и неговите заместници по новоприетия механизъм за независимо разследване на споменатите висши ръководители. Там била образувана съответната преписка.

Въпросът възниква от самото 33-странично постановление: в него се твърди, че „понастоящем същите, тоест изпратените преди това всички секретни материали и ВД /веществени доказателства/ по преписката на СРП, са изпратени от ВКС на СГП по искане на наблюдаващия прокурор“.

Това буди сериозни притеснения, пише АКФ, как и защо тези материали са били върнати в прокуратурата, която в момента ревизира под ръководството на Борислав Сарафов действията си срещу самия него, извършени в последните дни под ръководството на Иван Гешев.

Този казус е поредният в последните дни, който повдига въпроса за безизходната ситуация, в която е изпадала в момента правораздавателната система – да разследват сами себе си прокурори от високите нива.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar