Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)* се е отказала от исковете си за конфискация, предявени към Иво Прокопиев (съиздател на „Дневник“ и „Капитал“), към дружества, свързани с него и към съпругата му Галя Прокопиев (изпълнителен директор на „Икономедиа“ – фирмата-издател на двете медии).

Делото се водеше в Бургаския окръжен съд от 2018 г. и определението на съда е от 12 октомври тази година. „С оглед надлежно изявената воля, като съобрази липсата на процесуални пречки, съдът намира, че следва да прекрати делото поради отказа от всички предявени искове“, се казва в него. От определението се разбира, че молбата на КПКОНПИ за отказ от исковете (те бяха на стойност почти 199 млн. лева) е от началото на септември.

Съдът определя деловодните разноски на дружествата да бъдат изплатени изцяло, а на семейство Прокопиеви – частично.

За отмяната първи съобщи сайтът bird.bg в края на работната седмица.

Съдебните дела срещу съиздателя на „Дневник“ и „Капитал“, които дадоха основание на антикорупционната комисия да предяви тези искове, приключиха окончателно с оправдателни присъди преди две години. Но запорите върху банкови сметки и активи на Галя и Иво Прокопиеви от КПКОНПИ по евентуални „бъдещи искове“ не бяха вдигнати до сега. На самото исково производство за конфискация не беше даден ход.

Информациите за постъпващи все повече откази от искове за конфискация от КПКОНПИ по различни дела юристи свързват с Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. Според него на конфискация подлежи само налично имущество с неустановен законен произход – т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проверявания от комисията период не е във владение на проверяваните лица и не е преобразувано в друго имущество.

Тези съдебни процеси и искове срещу съиздателя на „Икономедиа“ и свързани с него лица могат да бъдат разглеждани като т.нар. дела – шамари (SLAPP – стратегически дела против публично участие – бел. ред.), за които в последните две години Европейската комисия работи за въвеждане на мерки и защита на медии и неправителствени организации от подобни атаки.

Повече от 10 години (в периода 2010 – 2021) „Капитал“ и „Дневник“, фирмата им издател „Икономедиа“, но и журналисти, мениджъри и издателите бяха подложени на политически и институционални атаки, заради критични публикации и разследвания за корупцията във властта. Сред инструментите за „растящия политически натиск“ (по определение на „Репортери без граници“ през 2020г.) през този период бяха опити за враждебно изкупуване, данъчни проверки, административни мерки от регулаторите, наказателни дела, блокиране на сметки и имущество, клеветнически медийни атаки.

* КПКОНПИ беше разделена на две с нов закон, приет в края на септември тази година. Тя се наследява от Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, а се създава нов орган – Комисия за противодействие на корупцията, чийто състав предстои да бъде избран.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar