Има вече 8 арбитражни дела срещу „Газпром експорт“ за над 10 милиарда долара и вероятността по тези арбитражни решения да бъдат събрани сумите клони към нула, защото „Газпром експорт“ не е дружество, което има такива активи. Ние все още не сме завели иск, ние стоим и чакаме“, коментира в понеделник вечерта в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ адвокат Методи Байкушев,експерт по международен арбитраж.

Малко след началото на войната в Украйна, Русия поиска всички плащания за природен газ да стават в рубли и когато това не се случи, спря доставките. Още миналата година някои от европейските страни, чийто доставки бяха спрени, заведоха дела, но България не го направи. През лятото на миналата година бившият вече енергиен министър Росен Христов заяви, че ако има такъв арбитраж, България може да го загуби. Само преди няколко дни обаче пред БНТ той каза, че вероятността Москва да спечели дело срещу София е „минимизирана“ и обясни, че страната ни „мисли в посока“ да заведе арбитражно дело заради спрените доставки на природен газ.

„Аз се притеснявам, че сега една от атаките, които могат да дойдат към правителството, може да дойде от „Газпром експорт“ и те да предявят иск към България. Очевидно е, че Руската федерация няма никакъв проблем да проведе това като хибридна операция, независимо че ще загуби едно такова дело“, коментира адвокат Байкушев.

Той коментира и атаките и взаимните обвинения, които си разменят главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник и шеф на Националната следтвена служба Борислав Сарафов. „Това, което стана прекрасно ясно, е че прокуратурата и следствието не просто не работят както трябва, а се нуждаят от преосноваване. Прокуратурата и следствието трябва да бъдат преосновани, гнилото там е стигнало прекалено дълбоко, за да може нещо да се спаси“, заяви той.

Според него ако ще се правят промени в Конституцията или ако се стигне до приемането на нова конституция, трябва да има „преосноваване на прокуратурата и преназначаване на всички прокурори след публичен конкурс, проведен от комисия, която е избрана публично от авторитетни и с високи морални качества юристи“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar