Илон Мъск загуби жалбата, която беше подал в съда да бъде свален завишеният контрол над публикациите му в Twitter, съобщава Ars technica. От 2018 г. насам всеки туит на Мъск, който засяга Tesla, трябва първо да бъде прегледан и одобрен от адвокат на компанията.

Това е част от изискванията на извънсъдебното споразумение, което Мъск, Tesla и американската Комисия за ценни книга и фондови борси (SEC) сключиха тогава. Причината беше туит на Мъск, че мисли да изведе Tesla от борсите и е осигурил финансирането за това.

В крайна сметка процесът не беше реализиран, но акциите на компанията се повишиха. SEC започна разследване за манипулации на пазара от страна на Мъск.

Той отрича да е направил нещо нередно, като твърди, че към момента на публикацията е вярвал, че е имал осигурено финансиране от инвеститори, които в последствие са се отказали. В крайна сметка страните по делото се споразумяха Мъск и Tesla да платят по 20 млн. долара и той да има по-сериозен контрол.

Едно от тях е и изискването туитове на Мъск за Tesla да бъдат проверявани от адвокат преди той да ги публикува. Освен това акционерите на компанията могат да гласуват да забранят на Мъск да публикува коментари за всяка тема, за която смятат, че може да навреди на интересите им. Мъск, който е известен с екстравагантните си публикации, очаквано не харесва това изискване и се бори от много време да го махне.

Сега той загуби и жалбата си пред федералния апелативен съд в САЩ. Милиардерът смята, че изискването нарушава свободата на словото, гарантирана му от Първата поправка на американската Конституция.

Съдът обаче отказва жалбата с мотиви, че от 2018 г. досега SEC е направила три допълнителни проверки на туитове на Мъск. Всеки от тях е бил с голяма вероятност да нарушава споразумението. Затова съдът не смята, че SEC е превишила правомощията си или е пречила на Мъск с проверките си неоснователно.

Освен това Мъск доброволно е подписал споразумението, с което се е съгласил да ограничи и правата си, аргументира се съдът. Милиардерът е могъл да се бори в съдебната зала, но е решил да не го прави, допълват мотивите. Съдът смята, че проверките на SEC са ограничени и правилни, така че няма причини споразумението да бъде променяно или отменяно. Пред Reuters адвокатът на Мъск Алекс Спиро казва, че той няма да се откаже и ще продължи да търси решение на казуса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar