Институтът INSAIT обяви стартирането на чат приложението на BgGPT. Първият езиков модел от последно поколение на български език вече може да се ползва от всеки безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai.

Публичният достъп до чата на BgGPT и моделите зад него са част от мащабната стратегия на INSAIT за развитието и внедряването на изкуствения интелект в България.

Lex.bg е партньор на INSAIT, заедно с други частни и държавни организации. Партньорствата включват предоставяне на публични данни за подобрението на модела и реализиране на пилотни проекти. Очаква се моделите от серията на BgGPT да доведат до създаването на дигитални приложения, асистенти и услуги в редица сфери на живота като образование, публична администрация, счетоводство и други.

GPT-технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект и подобрява начина, по който обществото взаимодейства с информацията. През януари институтът INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ обяви създаването на първия езиков модел на български език, което предизвика сериозен интерес – само за няколко дни хиляди граждани и стотици държавни и частни организации заявиха достъп до технологията и чата.

Преди две седмици INSAIT публикува езиковия модел зад BgGPT за свободно ползване. Технологията вече се внедрява от бизнеса като отзивите са, че тя може да се настрои от компаниите за специфични нужди в рамките на няколко часа и с минимален изчислителен и финансов ресурс. След такава стъпка (т. нар. fine-tuning) BgGPT работи на сходно ниво с най-мощните модели като GPT-4 за специфичната задача, въпреки че е стотици пъти по-икономичен като хардуерни нужди. Тази функционалност позволява на българските компании и институции да внедряват изкуствен интелект почти безплатно, в сравнение с огромните разходите, нужни за настройка и използване на затворени модели (напр. като тези на OpenAI). Това е само първа стъпка от развитието на революционната технология, която маркира началото на дълъг процес.

Друго предимство е, че BgGPT може да се използва изцяло в рамките на дадена организация, като по този начин поверителните данни не се споделят с трети страни. BgGPT надгражда над отворения модел Mistral-7B, като този процес включва не само обучение с множество данни на български (т.нар. continuous pre-training), но и редица иновации, които ще бъдат публикувани във водещи технологични и научни форуми.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдията Дред
Съдията Дред
04 март 2024 16:24
Гост

Въззивното отделение на СГС поздравява Изкуствения интелект като му пожелава леко и спорно изучаване на актовете на нашето отделение, ядрото на цивилистиката от времето на Хан Аспарух.
Приканваме го да цитира само и единствено актовете на нашето отделение като меродавна практика по приложение на заповедното производство.

Пеналист
Пеналист
05 март 2024 14:49
Гост

СГС е само позорна помийна яма.

Иван Иванов TM
Иван Иванов TM
04 март 2024 16:12
Гост

Уискито ми се разля от вълнение.

ФИЛИП
ФИЛИП
05 март 2024 10:13
Гост

ПО-внимателно. 🙂

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 март 2024 14:09
Гост

Бухалът е доволен, че с коментарите си има възможност да допринесе за развитието на изкуствения интелект на български език, който той тачи и уважава, така че нека благодарим на Лекс.бг за проявената инициатива, и да се надяваме, че софтуерните системи, в т.ч. обучителните методи няма да бъдат затруднени от полета на мисълта на мъдрата птица.

Анонимен
Анонимен
04 март 2024 13:13
Гост

Браво и на lex.bg, явно има защо сайта да бъде включен в проекта.

Анонимен
Анонимен
04 март 2024 13:14
Гост

Дано изкуственият интелект не се учи и от коментарите тук…

9898
9898
04 март 2024 13:35
Гост

Може да разпознава неграмотни тролове…

Z.Z
Z.Z
04 март 2024 12:46
Гост

Нека се пробва на воля, ако го бива, догодина вече няма да е безплатно.

Анонимен
Анонимен
04 март 2024 14:01
Гост

Е, много ясно, но предполагам ще остане и безплатна базова версия.

РРРР
РРРР
04 март 2024 12:43
Гост

Браво на ентусиастите!

Анонимен
Анонимен
04 март 2024 12:02
Гост

Идеята е много добра, дано проработи.

123
123
04 март 2024 12:12
Гост

Ами то си работи, просто трябва да се ползва, за да се учи.

Анонимен
Анонимен
04 март 2024 12:17
Гост

Единственото притеснително е на какво ще се научи 😀

OMG
OMG
04 март 2024 12:00
Гост

А, изглежда обещаващо.