От ГЕРБ планират промени в Наказателния кодекс, с които да увеличат давността за престъпления, свързани с приватизацията, от 10 на 47 години, съобщи днес по БНТ председателят на комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов. Той не скри, че това няма да е лесно, но от управляващата партия щели да се поучат от неуспеха с текстовете за премахване на давността за престъпленията по времето на комунистическия режим.

Те бяха приети през септември 2015 година, но Конституционният съд ги отмени.

Кирилов допълни, че сега ще се работи „с внимателност и вдъхновение“ и промените в Наказателния кодекс щели да бъдат съобразени с Конституцията и европейското право.

Председателят на парламентарната правна комисия уточни, че вече трети ден се работи по подготовката на промяната на текстовете в НК, касаещи давността при приватизационните сделки и наказанията за подобни престъпления. В отговор на въпрос той обяви, че макар да са минали доста години от раздържавяването на основната част от предприятията, извършено между 1994 и 1998 година, следи за сделките и нередности по тях, могат да се намерят.

Данаил Кирилов каза още, че прокуратурата е действала назад във времето по приватизационните сделки. „Правила е опит да разследва обективно, защо не е стигала до резултат, това е друг въпрос“, допълни той.

Попитан защо няма присъди, депутатът уточни, че народните представители отговарят само за политическата воля. „Ние трябва да гарантираме, че няма да изтече давността. Да дадем време на наказателния съд да разследва“, добави председателят на правната комисия.

 

Коментирайте

avatar