Министерството на правосъдието предлага преходните отделения (half way house) към затворите, където лишените от свобода могат да бъдат преместени преди да бъдат освободени, да бъдат вкарани в закон.

Това става с предложени промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Проектът (виж тук) предвижда възможност към затворите да бъдат изградени такива отделения. В тях пък ще могат да бъдат настанявани осъдени в затворническо общежитие от открит тип с остатък от наказанието не повече от шест месеца. Редът за настаняването пък ще се определя от шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията.“

„С първите стъпки по въвеждането на преходните отделения в пенитенциарната система у нас се поставя основата на нова социално-интеграционна концепция за подготовка на лишените от свобода“, се сочи в мотивите към законопроекта. Целта е адаптирането на лишените от свобода и включването им в обществото след тяхното освобождаване, което ще направи реинтеграцията по-лесна и ще намали риска от рецидив. Подобни модели за настаняване в среда, близка до семейната, преди да изтече срокът на ефективна присъда, се използват активно по света от години.

Преходни отделения у нас вече са предвидени в новия пенитенциарен комплекс в Самораново, в затворническото общежитие в Бургас и на други места.

Други предложени изменения в закона създават допълнителни възможности за провеждане на срещи на лишените от свобода с техните защитници. В тази връзка проектът предвижда при невъзможност срещите на адвокати със затворници и арестанти да се проведат в обособените за това помещения, „те могат да се провеждат и в помещенията за свиждане или в други помещения, само след писмено съгласие от тяхна страна“.

Други предложени изменения, са свързани с правото на затворниците да използват безплатни миещи, перилни, почистващи и дезинфекциращи препарати.

Разширява се кръгът от дисциплинарни нарушения, свързани със засягане на личностния интегритет на служителите в ГДИН и др.