Еврокомисарят по равенството Хелена Дали проучва дали приетата анти-ЛГБТИ поправка в Закона за предучилищното и училищното образование нарушава правото на ЕС. Ако е така и България не се коригира, Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу страната.

Дали е избратила писмо до служебния министър на образованието Галин Цоков, от когото в срок до две седмици изисква допълнителна информация какво точно означава новият законов текст, до какви санкции води и как ще се прилага.

„Европейската комисия е обезпокоена от всяко развитие, което може да постави под риск ефективното прилагане на европейското законодателство, включително спазването на фундаменталните права, закрепени в Хартата на основните права на ЕС“, пише Дали.

Промените в закона бяха приети скоростно миналата седмица – в рамките на едно и също заседание бяха гласувани и на първо, и на второ четене. Самият законоперокт беше предложен от „Възраждане“ и подкрепен от тях, ГЕРБ, ДПС-Пеевски, БСП, ИТН и част от независимите депутати.

През закона за образованието беше въведена и дефиниция на това какво е „нетрадиционна сексуална ориентация“ – „различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове“. Част от самото определение е преписано от Уикипедия и беше критикувано сериозно не само от ПП-ДБ, но и от депутати от ГЕРБ.

Преди ден безпокойство изразиха и от Съвета на Европа. „Дълбоко съм обезпокоен от неотдавнашния закон, приет от българския парламент за забрана на така наречената ЛГБТИ „пропаганда“ в училищата. Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТИ хората, включително в навечерието на изборите“, заяви комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О’Флахърти.

По-рано в понеделник стана ясно, че над 6000 души настояват президентът Румен Радев да наложи вето на забраната за „пропаганда, популяризиране или подстрекаване“ на „нетрадиционна сексуална ориентация“ в българските училища.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar