Шефът на полицията в Пловдив Георги Чергов ще се раздели с поста си, за да поеме морална отговорност за трагедията със 7-годишното момче, което при инцидент в сграда на МВР застреля баща си, който е полицай от Специализираните полицейски сили със служебното му оръжие.

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че е разговарял с Чергов и са се разбрали той да подаде оставка, а самият шеф на полицията в Пловдив каза, че се чувства морално задължен да напусне и ще поиска да бъде преназначен на друга длъжност.

Калин Стоянов съобщи, че от постовете си ще бъдат отстранени също началникът на Специализираните полицейски сили, началникът на отдел Охранителна полиция към ОДМВР-Пловдив, както и началник на сектор Специализирани и тактически действия.

„Това са всички хора, които са по вертикала, като се започне от служителя до директора. Оръжията на всеки един служител би следвало да бъдат или в кобура на служителя, или в касата. Няма друго място, на което те могат да се съхраняват“, обясни решенията си Стоянов.

Трагедията се разигра вчера следобед в сградата на Специализираните полицейски сили в Пловдив. Служебният вътрешен министър обясни днес, че сутринта служителите са имали планирано обучение. По-късно полицаят Николай Филипов взел сина си и го завел в сградата. Детето е било в помещението, в което полицаите се преобличат и там, вероятно в шкафче, е бил пистолетът.

Николай Филипов и синът му били сами в помещението, когато останалите колеги чули изстрела, а когато отишли в съблекалнята, заварили детето с пистолет в ръцете, а мъжът бил прострелян.

„Има много въпроси – как дете на седем години се намира в едно от специализираните звена и как в ръцете му е имало пистолет. Въпрос на установяване е дали се е случвало и друг път детето да бъде в това поделение на МВР“, каза Стоянов.

Момчето е разказало за случилото се в присъствието на майка си и на психолог, стана ясно от изявленията на окръжния прокурор на Пловдив Ваня Христева и на Георги Чергов. Към момента детето се намира при майка си, обясни полицейският шеф.

Починалият полицай бил един от най-добрите инструктори по стрелба. Той е на 49 г. и работи в МВР отдавна, заедно със съпругата си, двамата имат две деца.

„Уверихме се, че се извършват всички необходими действия по разследването, извършен е оглед на местопроизшествие. Предстои изготвянето и на експертизи. Предприето е всичко, което е неотложно към настоящия момент”, каза прокурор Христева и добави, че разследването ще продължи повече време.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Моллов
Моллов
13 август 2024 16:59
Гост

Бог да прости загиналия, но възпитанието по принцип не идва от шефа на полицията

Алексиева
Алексиева
13 август 2024 16:53
Гост

Миг невнимание и главата ти пада…

Кака Ви
Кака Ви
13 август 2024 16:53
Гост

Така и трябва, това е безобразие

Велемир
Велемир
13 август 2024 16:53
Гост

Малко му е!

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 16:34
Гост

По същата логика отговорност трябва да понесат главния секретар на МВР, зам.министрите и министъра на МВР. Много обществено и политически угодно решение, но не ми се вижда оправдано от гледна точка на действителния ефект и ползата от подобни оставки.

Алексиева
Алексиева
13 август 2024 16:55
Гост

В длъжностните характеристики на ръководителите пише това онова, та по този начин носят и въпросната отговорност

анонимен
анонимен
13 август 2024 16:32
Гост

Съжалявам, Бог да прости загиналия, а семейството да получи смирение. Предстоят дълги и тежки години на израстване на детето, преживяване на травма в семейството. Трагедия.

Анонимен
Анонимен
13 август 2024 16:55
Гост

Дано му осигурят необходимата психологическа помощ

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 август 2024 16:18
Гост

Много нелеп трагичен инцидент и въпреки че понасянето на морална и дисциплинарна отговорност (заради неактуализирани и/или неспазени вътрешни правила за съхранение на огнестрелно оръжие на територията на сградите на МВР) на висшестоящи е винаги добре дошла, най-малкото да бъде даден подходящ пример на подчинените и обществото, подаването на оставка от абсолютно всички в йерархчния клон е индикатор за пряка, екипна зависимост на заемащите длъжностите и сякаш прикрива удобната подмяна на ръководството точно преди изборите.

Моллов
Моллов
13 август 2024 16:57
Гост

Надявам се конспирацията да е само в главата на бухала… Наричай ме наивен

ганю
ганю
13 август 2024 17:07
Гост

Бухале, думата „оставка“ не се съдържа в ЗМВР.
Толкова за знанията на министъра, директора на Пловдив, а и на журналистите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 август 2024 19:40
Гост

До ганю 13 август 2024 17:07:

Благодаря за забележката. 🙂