Абсолютно противозаконно и опасно е политици да се заиграват с полицейския апарат на държава. Това заявява в позиция на ПП лидерът й Кирил Петков.

От ПП категорично осъждат опитите за политическа намеса в работата на МВР. Такава намеса представляват изпращане на специални съобщение от СДВР към полицейски служители в столицата, за което имат информация в ПП. „Този акт представлява недопустим опит за манипулация и оказване на натиск върху служителите на реда.“ От ПП настояват за пълна прозрачно и разследване на лицата, които стоят зад тази практика и тези съобщения.

В позицията на ПП се заявява още, че полицаи се използват за упражняване на натиск върху новия служебен премиер. „Това е ясно доказателство, че МВР се използва с политически цели, което е недопустимо в една демократична държава. Още повече от страна на синдикални организации, чиято работа е да защитават трудовите права на полицейските служители, а не да подстрекават и упражняват политически натиск върху служебния премиер.“

От „Продължаваме Промяната“ настояват за незабавно прекратяване на всякакви действия, целящи да повлияят на избора на следващ министър на вътрешните работи чрез организиране на протести или оказване на натиск върху служителите в системата. Никой няма пожизнено право да бъде министър, нито да организира протести против отстраняват си на поста.

Настояваме изборът на нов министър на МВР да бъде направен единствено въз основа на професионални качества и в интерес на всички български граждани, а не в полза на определени политически или икономически кръгове, заявяват още от „Продължаваме промяната“.

Припомняме, от „Продължаваме промяната-Демократична България“ настояват за оставката на Калин Стоянов и то не от днес, а още от времето, когато той беше министър в редовното правителство Денков/Габриел. За 35 000 гласа, които са купени на последните избори, говори Божидар Божанов, „Да, България“.

В събота, след разговор, който е провел с Горица Грънчарова-Кожарева, Калин Стоянов обяви, че усеща, че няма да продължи да бъде министър и че върху Грънчарова-Кожарева се оказва брутален натиск.

За ужасяващ натиск върху Горица Грънчарова-Кожарева говори и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, намекна за това и Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, а от „Възраждане“ директно заявиха, че не тя и самостоятелно ще взима решения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar