• АССГ отмени предварителното изпълнение на заповедта на областния управител, с което беше върнато ветото на кмета Васил Терзиев за прегласуване на рокадите в общинските дружества.
  • Остава неясно какво ще се случи с „временните“ директори, вече вписани в Търговския регистър, и дали ще се прегласува решението за тях на следващото заседание.
  • Има няколко варианта за развитие, но всички те тънат в правни неясноти.

През юли Карлос Контрера (ВМРО) и още двама съветници предложиха 26 имена за „временни“ директори на ключовите общински дружества на София. За два дена това беше „подпечатано“ с мнозинство в общинския съвет с гласовете на ГЕРБ, БСП, ИТН, част от „Възраждане“. Така начело на „Топлофикация“, Център за градска мобилност, „Метрополитен“ и др. бяха назначени нови членове на бордовете, без конкурси. За такива настояваха само от ПП-ДБ-СС.

Последва скандал, а кметът на София Васил Терзиев определи това като „атентат срещу София“ и поиска прегласуване на решението. Областният управител Стефан Арсов от ГЕРБ обаче спря „ветото“, като в своя заповед заяви, че кметът няма такива правомощия и освен това поиска „предварително изпълнение“ – решението на съвета да бъде изпълнено и директорите назначени, докато текат съдебните дела. Целта беше общинският съвет да няма нужда да прегласува спорното решение, както искаше кметът. Така и стана: съветниците, гласували преди „за“ спорното решение за директорите използваха този аргумент и не се явиха на последното заседание на СОО преди ваканцията, за да го разгледат, определяйки го като „незаконно“.

На 1 август обаче Административният съд София-град (АССГ) излезе с определение, с което отменя предварителното изпълнение на заповедта на областния управител. Но временните директори вече са вписани в Търговския регистър, а заседание и прегласуване така и не се проведе заради отсъстствието на съветници. Всичко това води до правен хаос и множество следващи процедури, които усложняват отговора на въпроса „какво следва“.

„Твърдим, че това нарочно се прави от страна на областния управител, за да се попречи на законосъобразното взимане на решение и му искахме оставката“, коментира за „Капитал“ Христо Копаранов, общински съветник и адвокат от „Спаси София“.

Ново заседание, стари директори?

На първо място, трябва да се види дали ще се обжалва в съда решението за „предварителното изпълнение“ или ще влезе в сила определението, с което се спира то. Ако влезе в сила, няма да има предварително изпълнение и трябва да се приложи връщането за прегласуване, поискано от кмета. Вероятно е това да стане на следващо заседание – извънредно или на насроченото за 12-ти септември. Едновременно с това, на 16 септември, съдът ще гледа по същество самата заповед на областния управител (не само предварителното ѝ изпълнение) и ще преценява дали е незаконосъобразна, обяснява Христо Копаранов.

Дори и да се обжалва определението сега, то Върховният административен съд вероятно ще се произнесе бързо. А ако се беше събрал кворум преди две седмици и общинските съветници бяха отишли на заседанието, вместо да бързат да го определят като „незаконно“, взетото тогава решение вече щеше да се изпълнява.

Така, през август или септември вероятно ще се прегласува решението на общинския съвет за назначените директори. Тук има два варианта:

  • Този път гласуването да бъде различно и да не се събере нужното мнозинство за назначаване на директорите. Тоест, да няма консенсус за директорите, които вече бяха приети и дори вписани в Търговския регистър.
  • Гласуването да „потвърди“ резултата от миналато гласуване и пак да се събере нужната подкрепа въпросните директори да си останат на длъжност.

Едновременно с това ще върви разглеждането на жалбата на областния управител по същество в съда. „Във всички случаи стигаме до едно оплитане кое кога трябва да се изчака и включи. Междувременно вече са вписани тези директори и вече си се разпореждат като такива“, казва адв. Копаранов.

Ако решението се потвърди, кметът обяви, че ще обжалва като нищожно първоначалното решение на общинския съвет (това от юли), с което бяха назначени директорите. А това ще е още една процедура.

Любопитно е, че жалба до областния управител Стефан Арсов (ГЕРБ) за „незаконосъобразността“ на ветото на кмета е подал самият Карлос Контрера, вносител на доклада за назначенията.

„Областният управител е постановил нищожен акт, който не може да породи правни последици, а освен това е придал и предварително изпълнение на този акт в опита си да изземе законните правомощия на кмета. Ако това нещо не бъде атакувано и разгласено ще оформи една практика областният управител да връща всяко едно контролно правомощие, като така ще изземе всички правомощия на кмета“, заяви тогава общинският съветник от ПП Димитър Шалъфов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
damoe
damoe
13 август 2024 13:12
Гост

I’m probably the second person listening or the newest person here. I love slope 3