Ден след разговора на Калин Стоянов с бъдещия служебен премиер се завъртяха и нови имена за вътрешен министър – Тони Тодоров и Николай Николов

Три въпроса към досегашните служебни министри ще определят решението на новия премиер Горица Грънчарова-Кожарева дали те да останат и в следващия:

Какво сте свършили като министър?

Какви проблеми сте имали в работата си?

Бихте ли се съгласили да останете, ако аз реша?

Това е схемата, по която преминават разговорите, които Горица Кожарева води от уикенда насам в търсене на министри за своя кабинет, разкриха запознати. Избраната за нов служебен премиер от президента настояща и.д. шефка на Сметната палата трябва до 19 август да представи на Румен Радев папка с пълен състав на Министерския съвет.

Разговорите Кожарева води сама

от специално предоставен ѝ кабинет в бившия Партиен дом. И също така ще бъде оставена сама да взема решенията за екипа, без намеса от партиите или „Дондуков“ 2, разкриха запознати.

А първите ѝ срещи бяха с настоящите служебни министри. Публично стана известна само една от тях – с Калин Стоянов. МВР министърът, когото ПП-ДБ определиха като „първия тест“ за Кожарева и поискаха смяната му. Още в събота на обяд той потвърди пред БНТ, че двамата са разговаряли, и разкри, че бъдещата служебна премиерка „е и ще бъде подложена на брутален политически натиск“ той да не остане на поста си.

През последните дни сме свидетели, че някои политически лидери публично си търсят вътрешен министър, който би възвърнал загубените около 300 хиляди гласа от последните избори. Искам да ги уверя, че е много трудно да намерят такъв експерт, каза Стоянов, без да назовава имена, но именно ПП-ДБ смъкнаха резултата си с 300 хил. гласа спрямо изборите през 2023 г. Затова Стоянов обяви, че

„може и друг да заеме поста“,

макар да не знаел кои са останалите кандидати.

Едно от имената, които неофициално веднага се завъртя, е на настоящия зам.-министър Тони Тодоров, шеф на „Охранителна полиция“ в СДВР по време на протестите през 2020 г. Той сам напусна МВР, а преди да стане заместник на Калин Стоянов в служебния кабинет, бе на работа в Сметната палата.

Слухове издигнаха на поста и бившия шеф на пожарната Николай Николов. След като навърши 60 г., което е пределната възраст за работа в МВР, той се пенсионира. После обаче стана съветник на Иван Демерджиев, а след това и негов зам.-министър.

От синдикатите в МВР призоваха Горица Кожарева да подходи обективно и рационално към избора и назначаването на служебен министър на вътрешните работи. Ден по-рано те публикуваха позиция, в която споделят притесненията си от опитите за „политическа употреба на МВР и работещите в него професионалисти“.

Служебната премиерка е говорила с Людмила Петкова, която е дала съгласие да остане на поста финансов министър. Тя влезе в служебното правителство като експерт, а Кожарева вече обясни, че ще търси такива. За месеците си като министър Петкова показа, че подхожда отговорно – явява се в парламента за повечето закони, по които има отношение МФ, и винаги се включва да изрази позиция. Разговорите с военния министър Атанас Запрянов Кожарева може и да е оставила за през седмицата, тъй като в неделя сутринта той нямаше яснота.

Иначе

смята, че е свършил добре работата си

в кабинета „Главчев“ и е готов да остане на поста, ако получи покана. Той има опит – бил е няколко пъти зам.-министър, включително и в последния редовен кабинет при Тодор Тагарев.

Макар появата на Евтим Милошев като министър на туризма да бе изненада в началото, той се справя добре с ресора – бързо потуши задаващия се проблем с летните работници от трети страни, които не можеха да получат визи, за да дойдат да работят на нашето Черноморие. Преди дни обяви, че очаква 2024 г. да е най-силният сезон, откакто има статистика.

Склонен да остане изглежда и транспортният министър Георги Гвоздейков. В петък той откри хеликоптерната площадка на пловдивската болница „Св. Георги“ и заяви, че би изслушал Кожарева, ако го покани да оставане в министерството. Той

веднъж вече направи такъв трансфер,

като от редовния кабинет „Денков“ остана в служебния „Главчев“.

Опит със смяната на правителства има и образователният министър проф. Галин Цоков, срещу чиято работа няма критики.

Готовност да остане на поста си декларира здравната министърка Галя Кондева. Причината е екипът, който вече си е създала в министерството, и експертизата ѝ. Както и за да има спокойствие в сферата и да продължи работата по плана за възстановяване и по националната детска болница.

Новият кабинет ще е с един министър повече, тъй като премиерът няма да е и външен министър този път. По информация на „24 часа“ МВнР ще поеме сегашният зам.-министър Иван Кондов. Той вече бе на поста във втория кабинет „Донев“, преди това е бил шеф на протокола в президентството, постоянен секретар на МВнР, посланик в Испания и секретар в постоянната делегация на България в НАТО в Брюксел. Освен това оглавяваше групата във Външно за организацията на изборите в чужбина и има опит в провеждането им.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar