Президентът Румен Радев насрочи поредните предсрочни парламентарни избори за 20 октомври. Те ще бъдат организирани от ново служебно правителство с нов служебен премиер. Това ще е заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева. Днес държавният глава възложи на Кожарева да състави служебно правителство до 19 август.

Решението му дойде, след като сутринта изненадващо досегашният служебен министър-председател Димитър Главчев обяви, че няма да остане на поста, каквито бяха очакванията. При връчването на мандата на Кожарева, президентът обясни и защо се е спрял на нея, като благодари на досегашната служебна власт и конкретно на Главчев за това, че е приел поста, след като всички други са отказали.

„Винаги съм се стремял служебният министър-председател да бъде равно отдалечен от партиите и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на Димитър Главчев заради отказа на всички останали от и без това късия списък, който на практика ме остави без избор. През изминалите месеци се натрупа напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт. Кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят напрегнатата политическа ситуация, а не да я направягат допълнително. Кабинетът на Димитър Главчев в тази ситуация трудно би постигнал тази цел, особено на фона на изострената, започнала вече предизборна кампания. Поздравявам го за това, че той сам осъзна реалността и предприе една достойна стъпка“, обясни днес Радев.

Преди това от правителствения пресцентър съобщиха, че Главчев няма да е премиер в следващото служебно правителство, а аргументите са му, че така ще свали политическото напрежение.

„Министър-председателят Димитър Главчев информира, че оттегля заявената готовност да приеме за втори път поста на служебен премиер с оглед на сваляне на политическото напрежение. Главчев благодари на екипа си за свършената работа. Премиерът Димитър Главчев ще продължи да изпълнява работните си задачи до назначаването на нов служебен министър-председател“, написаха от Министерския съвет.

Решението на Главчев дойде изненадващо, защото в последните седмици той неколкократно заявяваше готовност да продължи работата си. Преди по-малко от 24 часа Главчев също коментира темата и изрази увереност, че може да остане на поста, без да споменава политическото напрежение.

„Всички колеги сме на разположение да работим до последния ден на това правителство. А решението дали да продължим да работим е на президента Радев. Ако не сме ние, можем от сърце да пожелаем успех на следващия състав на служебно правителство. За нас мога да кажа само едно – ние не сме се занимавали и нямаме намерение да се занимаваме с ала-бала. Не сме седели в чужди скутове и нямаме такова намерение. Не сме и коленичили пред някой и нямаме намерение да коленичим, освен когато има заря проверка в едноминутното мълчание за героите, които са загинали за България“, каза Главчев вечера.

Президентът Румен Радев проведе през седмицата разговор и с председателя на Народното събрание Рая Назарян, но тя каза, че няма да се съгласи.

Днес държавният глава се обърна към Горица Кожарева и обясни, че тя е била единственият възможен вариант.“

„Убеден съм, че осъзнавате тази отговорност и ще напрвите всичко възможно да имаме един служебен кабинет, който да ни преведе през критичната ситуация“, каза Радев.

„Поемем този мандат с ясното чувство за отговорност за съставяне на правителство. Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставяне на редовно правителство, но основната задача на този кабинет ще бъде организирането и провеждането на честни избори“, каза бъдещият служебен премиер.

Горица Грънчарова-Кожарева е съпруга на пенсионирания прокурор и бивш член на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев. Тя е магистър по „Счетоводство и Контрол“ в Стопанската академия „Д.А. Ценов“, Свищов. През годините е била ръководител на отдели в Сметната палата и член на Консултативния съвет, главен експрерт в НАП, зам.-главен счетоводител в Булгаргаз, работила е и в няколко банки. През 2015 г. е избрана за заместник-председател на Сметната палата, а от 8 април е изпълняващ длъжността председател на Сметната палата, след като Димитър Главчев стана служебен премиер.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 август 2024 14:39
Гост

Абе крайно време е за премиер да инсталирате някой от Ту-ту-ту-тулбухин. Но му назначете и преводач от ту-ту-тулбухински диалект

до 09 август 2024 14:39
до 09 август 2024 14:39
09 август 2024 14:53
Гост

Целия форум разбра,че някой от Добрич е ощастливил жена ти, и затова е цялото ти упражнение по града във всички теми, лични мотиви, друго няма как да е.

Украинци подлудиха хотелиерите във Велинград
Украинци подлудиха хотелиерите във Велинград
09 август 2024 14:36
Гост

https://www.flagman.bg/article/328102

„Пререждат хората от блок масите, блъскат се с лакти, говорят шумно, качват краката си по столовете на масите, ръсят цинизми, докато се хранят. За капак носят и пластмасови кутии, които пълнят с храна. Никой не смее да им прави забележка, защото стават агресивни „

Президента е разочароващ
Президента е разочароващ
09 август 2024 13:37
Гост

Голямото умуване на президента и търсенето на дата за изборите, които са подходящи според него показва и доказва неговата намеса в политиката и изборния процес. Той търси удобство за него, а не това по най- бързия начин да се насрочат и проведат избори. Не ми се искаше да го казвам/ пиша това за президента, но той си е инат и не си взе поука от предходните му грешки. Аз и Главчев и тази Горица не харесвам. Мисля, че Радев твърде много задълба и се намесва в процесите, които не са му в правомощията. Обикновено такива опити за нагласявания и изкуствени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 14:37
Гост

Покрай датата за изборите стана голяма галимация в медиите. 24 часа първо съобщи, че САМО Гуцанов от БСП е поискал избори на 20-ти. След това БНР „приши“ към БСП и ГЕРБ. Дневник „пое топката“, а след него и 24 часа със смешно противоречие между заглавие, също пришиващо ГЕРБ към БСП и съдържание, което го опровергава… В крайна сметка искането на Гуцанов е удовлетворено, а то най-вероятно е от нуждата на време левичарите да се структурират. Служебното правителство пък ще трябва да положи клетва пред НС на 20-ти или по-късно, което пък съвпада с ваканцията на депутатите. Радев пак прави жест… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 12:43
Гост

Не познавам жената,но явно е кадърна след като е оцеляла при толкова различни правителства и началници. Все някой трябва работи и да движи нещата.

Аноним
Аноним
09 август 2024 12:21
Гост

За всички и всичко може да сме благодарни на Бойкикев и неговите топ специалисти, всичко това е по тяхната повеля, те гласуваха всичко, което сега се случва, включително Главчев и Стоянов, предложен от тях. Така е като се прави закон за личността, ако беше Лозанчо президент, щяха да се търкалят по жълтите павета, за оставане на стария формат служебно правителство.

Реалист
Реалист
09 август 2024 11:35
Гост

С номинацията на Грънчарова-Кожарева явно се върви към успокояване на политическите страсти. Едно по внимателно вглеждане в линка на „Генезисът“ показва, че тя израства в йерархията още при управлението на Станишев и Валери Димитров в Сметната палата. Номинирана е от Патриотичен Фронт за шеф на палатата. Запазена е при Цветан Цветков, станал известен с липсата на одит за даренията от НЕКСО на ДБ. На тази база очаквам най-дразнещите имена в служебното правителство да бъдат сменени, но да се утвърди професионалният характер на МС. Вероятно ще бъде сменен и Стоянов, но ще се запази професионализма, уважен и от служителите на МВР.… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
09 август 2024 11:24
Гост

Най-лесно ще си проличи по областните управители, които ще назначи от кои е. Министтрите ги оставете … те си сменят боите през ден и може да са миш-маш от партии, обаче по места трябват сигурни хора и по областните управители ще я познаем 😉

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 11:02
Гост

Из тефтерчето на Филип Златанов от 2013 г.:
„Кожарев…………Да не се занимаваме…….“
2024 г.:
Горица Кожарева
служебен прайм.министър
:))))
Ще оправят ПП и ДБ бълхария, ама на 31 февруари следобяд.
Айде лек ви петък.

Димитър
Димитър
09 август 2024 10:49
Гост

Дано да остави Стоянов начело на МВР. Мрънкането на Денков при президента беше безценно. Протестърите знаят че умират и то бързо. Знаят че ако няма редовен кабинет,това правителство ще остане,а те няма да са част от него и да учат света на розов морал. Кой знае, може пък да паднат под 11%… А дано.

Димитър Митко Миташки
Димитър Митко Миташки
09 август 2024 13:43
Гост

В демократичните държави народът казва кой да го управлява, а не езотериката – „А, дано“!

Димитър
Димитър
09 август 2024 14:26
Гост

Народът няма как да каже, кой ще служебен министър. ,а вече опряхме до „Дано“. И да дано ппдб (умишлено с малки букви) да са под 11%

Генезисът
Генезисът
09 август 2024 9:44
Гост

„ПФ предлага Горица Грънчарова за шеф на Сметната палата“ -https://www.actualno.com/politics/pf-predlaga-gorica-gryncharova-za-shef-na-smetnata-palata-news_462943.html

Генезисът е от Патриотичен Фронт и Валери Симеонов. Не е с генезис от ГЕРБ.

Честито на умнокрасивитета…

Ad pitanka
Ad pitanka
09 август 2024 9:42
Гост

Закривай държавата…

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 9:34
Гост

Да видим какви хора ще сложи за министри и дали Стоянов още ще дреме в МВР по заръка на Пеевски и Боко. То от този пост ще си проличи колко е свързана с ГЕРБ и Пеевски

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
09 август 2024 9:45
Гост

Айде пак неюристът се изходи в специализираният правен форум и тика всичко към ш/баната политика. Какво значение има личността на един СЛУЖЕБЕН премиер, чиято ЕДИНСТВЕНА задача е правилното и законосъобразно провеждане на изборите,м…Много ми се иска да изгърми в съда политическият бушон л. бориславова, защото тя извършва най- голямата мерзост за един юрист- чрез специализираните си правни знания, извършва престъпления.Да видим тогава какви ще са ви политическите опорки…

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 9:54
Гост

„ЕДИНСТВЕНА задача е правилното и законосъобразно провеждане на изборите,м…“

Обясни го на Румен Радев, Гълъб Донев и Росен Христов, сключили договора с Боташ за найсе години и поставили Б-я пред свършен факт.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
09 август 2024 9:57
Гост

Няма какво да обяснявам- аз съм адвокат, а не ши/бан политик- не съм се продала на политиката в замяна на неоснователно обогатяване, нито с цел да получа като насрещна престация имотна облага- това е “тънката“ разлика между всеки правоспособен юрист, който не се е продал на политиците, и политиците ни с дипломи за завършено висше юридическо образование.

Андонов
Андонов
09 август 2024 9:59
Гост

Гледай си ПП и Дъбъ. И не се обаждай, че ги видяхме твойте хора пълни некадърници. Пачки, пудели и всякакви схеми.

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 9:33
Гост

Не очаквам много де

Милчев
Милчев
09 август 2024 9:32
Гост

Работата е да проведе честни избори. Не са прави кой знае какви реформи. Да видим

Кирилов
Кирилов
09 август 2024 9:32
Гост

Да видим какво ще постигне. Вълнуващо е

Ничев
Ничев
09 август 2024 9:32
Гост

Ах, на Главчев му се развали мечтата

Йорданов
Йорданов
09 август 2024 9:31
Гост

Да се надяваме, че ще е отдалечена по равно от всички партии. Но ме съмнява да е отдалечена от Пеевси и ГЕРБ. То от последните 10 години всички са свързани с тях. Постараха се хората

Тенчев
Тенчев
09 август 2024 9:31
Гост

В Свищов ги учеха едно време добре. Но и голям тарикатлък имаше там

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 август 2024 9:07
Гост

А така, а иначе беше добро момче, винаги поздравяваше….

Анонимен
Анонимен
09 август 2024 9:17
Гост

„В. Г. „: “ Отново смислен коментар на Бухала, ама не го възприемам“. Докога с тези тролски прийоми – по всяка тема коментар, при това не чака „да се съмне“. Но в коментара нама нищо съществено, макар „винаги да е смислено“. Досада!!! Очевидно трябва да не се посещава този сайт – безсмислено е 90% от постовете да са изпълнени с „проскубени мисли“.

Тенчев
Тенчев
09 август 2024 9:33
Гост

Олигофренд