Скандални нарушения в Община Козлодуй установи Сметната плата. Десетки хиляди левове са похарчени неправомерно за дрехи, бельо, козметични процедури и ресторанти.

В разгара на летните отпуски, но и в работно време, в Община Козлодуй е празно. Малко след 12 часа, дали заради присъствието на екипа на bTV Новините, но никой не излиза от сградата на общината, въпреки че са в обедна почивка.

Единствените представители на местната власт, с които успяваме да се свържем, са общински съветници от Местна коалиция за силна община.

За кметските харчове, установени от Сметната палата, не са знаели, но са подавали сигнали за други нередности.

„Това за мен е чувство на безнаказаност и арогантност, че си над закона, но това го позволява и държавата. Това, че публични средства се харчат за лични нужди, но ако прочетем по-сериозно доклада, ще видим и други неща – злоупотреби с обществени поръчки“, коментира общинският съветник Юлиян Николов.

Според одита на Сметната палата кметът Маринела Николова не е спазила принципите за добро финансово управление и законосъобразно разходване на публичните финанси.

Установените нередности се отнасят за втория мандат на Николова начело на община Козлодуй като кмет от ГЕРБ. Посочва се щета за над 76 000 лева с липсващи за тях документи.

Над 50 000 лева са похарчени за стоки и услуги, които не са за функциите на администрацията. Сред тях – дрехи, бельо и обувки за близо 17 000 лева, а 10 000 лева за медицински услуги от столична козметична клиника.

За ресторанти и кафенета са похарчени над 8000 от общинските средства. С пари на кметството са направени и разходи за над 3000 лева и в зоомагазин. Изхарчени са и 210 лева за учебници по медицина.

„Дъщерята на кмета в момента следва медицина в Плевен. Дали са за нейното обучение, не мога да кажа. Просто буди още един интересен въпрос“, коментира общинският съветник Милен Сибинов.

Маринела Николова е в отпуск. Не отговаря на мобилния си телефон. Не я открихме и в дома ѝ. Въпреки опитите ни не успяхме да разговаряме и с нейните колеги.

Областният координатор на ГЕРБ също не беше открит за коментар. От одитния доклад става ясно, че през май тази година Николова е възстановила парите, а Сметната палата препоръчва затягане на контрола върху финансите на местната управа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar