Секретната стенограма с доклада на временната комисия за дейността на идеолога на „Величие“ Ивелин Михайлов е изпратена на главния прокурор. Това съобщи пред журналисти в парламента Цвета Рангелова, председател на комисията.

Рангелова уточни, че Народното събрание е приело проекта на решение на временната комисия и доклада от работата на комисията и е взело решение да изпрати материалите на съответните компетентни органи.

Докладът завършва с предложение за решение на Народното събрание, според което той следва да бъде изпратен по компетентност и предприемане на съответните действия на Прокуратурата на Република България, както и на Държавна агенция „Национална сигурност“, на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на финансите.

„Към днешна дата по решение на комисията, което се случи на закрито заседание, предвид обстоятелството, че се разглеждаха секретните материали, които постъпиха от председателя на ДАНС, вече сме изпратили секретната стенограма на главния прокурор на Република България с очакване да предприеме съответните действия, които са в рамките на неговите правомощия и компетентности“, уточни Рангелова.

По време на разглеждането на приложенията камерите бяха изключени и излъчването на редовното пленарно заседание бе спряно.

В доклада се посочва, че комисията е провела шест заседания и изслушаните лица от комисията, сред които служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, както и директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов.

В доклада подробно са описани и всички постъпили сигнали и писма до комисията. Изброена е и поискана информация от съответните компетентни институции от страна на комисията. От тях става ясно и че много лица са подавали сигнали за заплахи към тях от страна на Ивелин Михайлов. В доклада на комисията се посочват множество нарушения, в това число, че дружеството е финансова пирамида, че акционерите са получавали заблуждаваща информация, принуждавани са да теглят кредити за инвестиция в парка. Заседанието беше закрито с мотив да не се пречи на по-нататъшно разследване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar