Решението на Конституционния съд (КС), с което той отмени голяма част от последните изменения в Конституцията днес е публикувано в „Държавен вестник“ (виж тук).

По закон то влиза в сила три дни след обнародването му, т.е. следващата седмица на мястото на обявените за противоконституционни текстове се връщат старите разпоредби.

Това означава, че главният прокурор вече няма да е просто ръководител на Върховната прокуратура и ще има мандат от 7 години, а не от 5, както беше предвидено в измененията в основния закон.

Другата основна промяна, която е фокусирала общественото внимание, е тази във Висшия съдебен съвет (ВСС) и възстановените му стари структура и правомощия. Причината за това са „замразената“ процедура за избор на главен прокурор и предстоящата по избор на председател на Върховния административен съд (ВАС).

По Конституция и закон и двете са в ръцете на възстановения Пленум на ВСС. Налице е обаче дискусия дали настоящият съвет, чийто мандат изтече преди почти две години, има право да извърши този избор. От една страна, въз основа на решението на КС от 2022 г., той продължава да изпълнява правомощията си без ограничение (повече за решението виж тук). От друга – КС не отмени преходната разпоредба на § 23 от промените в основния закон, която предвижда:

ал. 1 Изборните членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет се избират в срок от три месеца след влизане в сила на законите, които се отнасят до прилагането на чл. 129 – чл. 130б.

ал. 2 До избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет Съдийската колегия и Прокурорската колегия на досегашния Висш съдебен съвет изпълняват функциите на Висш съдебен съвет, съответно на Висш прокурорски съвет по тази Конституция, с изключение на правомощията по чл. 130б, ал. 2, т. 2 и ал. 3, т. 2.

Т.е. тя забранява на действащия съвет да избира тримата големи, докато действа вместо предвидените в промените в Конституцията нови ВСС и ВПС. Предвид отмяната обаче именно на разпоредбите, с които се създават тези два съвета, тя няма самостоятелно значение. Това изрично приема КС в решението си по отношение на двете преходни разпоредби – § 22 и 23. Ето какво заявява той в мотивите си: „Тези разпоредби с оглед на техния предмет – да продължат действието на правила, отменени със закона, да уредят тяхното прилагане спрямо висящи правоотношения, както и да отложат действието на установени със закона правила – нямат правно действие извън правното действие на самия закон.

Следва да се отбележи, че законовите промени, които следват пряко от неотменените разпоредби в Конституцията, са тези в десетки закони, които предвиждат широки правомощия на прокуратурата в административния процес. Както е известно, КС „потвърди“ измененията в основния закон, с които те значително се ограничават. Освен това в Закона за съдебната власт е необходимо да се уреди и новата структура на прокуратурата, която да следва тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела.

Влизането в сила на решението на КС отваря вратата пред ВСС да свика заседание на Пленума си и да обсъди и реши какво ще прави с процедурите за избор на председател на ВАС и главен прокурор.

Както „Лекс“ писа, междувременно от ПП-ДБ внесоха проект за промени в ЗСВ, който забранява на съдебен съвет с изтекъл мандат да избира тримата големи (повече за проекта виж тук).

Следва да се припомни, че мнозинството за избор на шеф на ВАС е 17 гласа, а това на обвинител №1 – 13 гласа. В момента ВСС, който би следвало да има 25 членове, има 21 – вакантни са две места в Съдийската колегия (на подалите оставка Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, избрани от съдиите) и две в Прокурорската колегия (на избраната от парламента Пламена Цветанова и на главния прокурор след освобождаването на Иван Гешев).

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Честито
Честито
08 август 2024 11:30
Гост

Ах, плачете, мравояди,
ревовете ви големи
в 5-6 цента ги пресмятат.
Скръбно Кирчо ще подеме,
Наско Жнома ще подмята,
а пък аз си пих кафето
при Делянчо в одаята.

Ристю Бойкики, деформатор-конституционал

276teal
276teal
06 август 2024 22:05
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

съвети, непоискани
съвети, непоискани
06 август 2024 14:21
Гост

ДБ да не чакат, а да пускат жалба до Апелативния конституционен съд, веднага след публикацията.

Вариант е и да изкупят целия тираж на ДВ.

Аноним
Аноним
06 август 2024 20:41
Гост

Как Апелативен, за такива юристи като ППДБ и техните НПО-та „реформатори“ само Върховен конституционен съд, за да си съдия там, най-важно е да си в НПО, да благославяш ППДБ в социалните мрежи, юридическата ти комптентност да е пропаганда във Фейса и ще си с ранг лорд върховен ППДБНПОКонституционен съдия. Ще си одобрен от посолството и генерал Наско ще ти дава указания какви решения да вземаш по неговото вътрешно убеждение!

Анонимен
Анонимен
06 август 2024 11:58
Гост

Няма да им се получи на Христо и компания да измислят проблем за избора на главен прокурор и председател на ВАС. § 23 се отнася за съдийската и прокурорска колегии, когато работят по отменените вече текстове. Тримата големи се избират от пленума. В преходните разпоредби не пише нищо и няма никакви забрани за пленума. Така, че ако толкова държат този ВСС да не провежда ибора, просто да изберат нови членове. Не виждам никакъв проблем сагашните партии в парламента да се разберат за разпределението си да направят иброр с консенсус, както се е случвало и досега и винаги са давали места… Покажи целия коментар »

съдия от СГС
съдия от СГС
06 август 2024 11:11
Гост

Решението не влиза в сила другата седмица. Влиза в сила тази седмица в събота, 10 август.

Данчето
Данчето
06 август 2024 9:44
Гост

Деската Атанасова си свърши работата

Митрева
Митрева
06 август 2024 9:44
Гост

Никога няма да се докараме до тази съдебна реформа, особено докато ни управляват некадърници на парче

Димитров
Димитров
06 август 2024 9:49
Гост

За съжаление няма изгледи тази тенденция да се промени.

Съдия СГС
Съдия СГС
06 август 2024 11:13
Гост

Каква е тази съдебна реформа, която се прави от 97-ма година?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 август 2024 9:44
Гост

„Налице е обаче дискусия дали настоящият съвет, чийто мандат изтече преди почти две години, има право да извърши този избор.“ Интересно дали дискусията по този въпрос се зароди именно в Лекс.бг, че сякаш на Бухала му убягна по телевизиите да се обсъждат опорките на ППДБ от компетентни лица с юридическо образование и специалисти в областта на конституционното право. В частта с избора/освобождаването на главен прокурор с 12, а не 17 гласа ми е любопитно, както изключим политическата конюнктура, къде е правната и житейска логика да се индивидуален орган със сериозни правомощия да се избира с по-малко мнозинство от тези с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 август 2024 9:47
Гост

Знаех си и този път не бяхме разочаровани – скоро получихме анализа на бухала, за което всички му благодарим. Отдъхнахме си – най-сетне прочетохме анализ от компетентно лице с юридическо образование!

Кака Ви
Кака Ви
06 август 2024 9:43
Гост

Всичките са за смянааа, а седят и си правят каквото си искат…

Симеон
Симеон
06 август 2024 9:50
Гост

Нямаме нормално правителство.

Анонимен
Анонимен
06 август 2024 9:41
Гост

Очевидно е, че с обикновени НС не ни върви, да вземем да си свикаме едно Велико и да си изпълним задълженията към ЕС

Велемир
Велемир
06 август 2024 9:40
Гост

Абе заради отменените промени не ни ли грозеше една бая дебела глоба от 100 млн. по Плана за устойчивост и развитие

Алексиева
Алексиева
06 август 2024 9:39
Гост

Категорично ВСС с изтекъл мандат няма работа да взема дългосрочни решения…

Димитър
Димитър
06 август 2024 9:39
Гост

Ама все пак дали ВСС може да избира глава.прок. и
Ох,Ристю,ох Безнадеждна,моя,няма да ви се отвори парашута за път пореден. У сега ще пищим на умряло. След цялото фиаско с промените в КРБ, пак няма да стане нашето….. Ох каква „тежка“ съдба…. Почти ми е жал за вас. Почти.

Димитър Митко Миташки
Димитър Митко Миташки
06 август 2024 9:42
Гост

„Ох, колко ми е добре с предходните избори на главен прокурор. Ох, каква „лека“ съдба. Ох, ох…“

Димитър
Димитър
06 август 2024 21:18
Гост

Ами да особено с Цацаров ми беше доста по добре,а протестърите мълчаха по ъглите…..

Анонимен
Анонимен
06 август 2024 22:50
Гост

Очевидно е било по––добре, „ох“, след като не можете и грамотно да пишете.

Стоил
Стоил
06 август 2024 9:34
Гост

За мен е неприемливо съдебен съвет с изтекъл мандат да избира тримата големи.

Аноним
Аноним
06 август 2024 9:40
Гост

Вина затова имат пол.партии в НС, магистратите си избраха членове, те им касираха изборите, всички се досещат защо, никой не е виновен на Бойкика и клоуните покрай него, че искаха да овладеят всичко и затова не избраха. Само че студена вода за тях. Нит служебни премиери ще имат, нит ВСС с техни хора, нит ще се месят в избори за ръководни длъжности в съдебната власт, а това е основната им цел и винаги е била!

Анонимен
Анонимен
06 август 2024 12:19
Гост

Значи е приемливо да избират председател на съда в Горно нанадолнище, ама не могат да изберат председател на ВАС:))) Кофи мастило се изписа от умнокрасивитета, как председателите на ВАС и ВКС били просто председатели на съответните съдилища и нямало субординация в съда. Сега пак ще гледаме Братчетата на Гаврош, Chapter 2024.

Анонимен
Анонимен
06 август 2024 9:32
Гост

Докато не прочета анализа на бухала, въобще няма да отворя „Държавен вестник“. Дано по-скоро да го прочетем – убеден съм, че и този път няма да закъснее.

Димо
Димо
06 август 2024 9:36
Гост

Е, надали това ще стане другата седмица. 🙂