Списъкът на осъдените по политически обвинения, които бяха освободени от руските затвори в рамките на безпрецедентна размяна на затворници, първоначално се различаваше от този, който беше приет в резултат на това, заяви пред руската служба на Би Би Си българският разследващ журналист Христо Грозев, който е участвал в подготовката на размяната.

Христо Грозев разказа пред Руската служба на Би Би Си, че първоначалният списък за размяната е включвал руския журналист Иван Сафронов от вестник „Комерсант“, осъден на 22 години по обвинение в държавна измяна. Според Грозев Москва чрез „канал за неофициална комуникация“ е предложила да замени Сафронов с германския гражданин Демури (Дитер) Воронин. Той също е обвинен в държавна измяна, появява се в един от епизодите на делото на Сафронов (твърди се, че журналистът е можел да му предаде файлове с класифицирана информация за военно-техническото сътрудничество на Русия с няколко държави) и е осъден на 13 години. Според Грозев германските власти не са знаели нищо за Воронин. Руската служба на Би Би Си е поискала коментар от германските власти и очаква отговор.

Според следователя в първоначалния списък са включени и бившият московски общински депутат Алексей Горинов (осъден на седем години в колония с общ режим за разпространение на „военни фалшификати“) и бившият технически директор на канала „Навални LIVE“ Даниил Холодни (осъден на осем години в колония с общ режим по дело за екстремизъм). „По очевидни причини много по-късно от всички останали (защото бяха арестувани по-късно)“, според Грозев, адвокатите на Алексей Навални също са били предложени в списъците за размяна. Всички те не са попаднали в списъка за размяна.

Според Грозев руският политик Иля Яшин* не е искал да излезе от ареста и да напусне страната и „очевидно“ е бил добавен в списъка от руската страна. Грозев предполага, че ще има нова размяна на затворници между Русия и западните страни. Според него както в Русия, така и на Запад има затворници за нов обмен. „Има очевидна [руска] терористична кампания, която се подготвя и чиито представители вече са арестувани, а някои са заминали и не са арестувани в Европа. Но аз съм сигурен, че ще има нови арести“, каза той.

В същото време Грозев не е сигурен, че сред арестуваните на Запад може да се появи фигура от нивото на агента на ФСБ Вадим Красиков, за когото се смята, че познава лично Путин и чието освобождаване е изиграло особена роля за руския президент. „Но все пак преговорният процес се е доказал и ще има втора размяна“, каза Грозев.

Размяната на затворници, извършена на 1 август, беше определена от мнозина като сделка в името на починалия опозиционен политик Алексей Навални. В края на февруари, малко след смъртта на политика, ФБК (призната за екстремистка организация в Русия през юни 2021 г. и забранена) публично обяви, че са водени преговори за размяната му.

В деня на размяната съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан потвърди, че Алексей Навални е трябвало да участва в нея. „За съжаление той почина“, каза Съливан на пресконференция в Белия дом.

Поддръжниците на Навални смятат, че политикът е бил убит в колонията, след като Кремъл е научил за предложението за размяна на Навални срещу Красиков. Кремъл отрича да е замесен в смъртта на Навални.

Христо Грозев заяви, че не може да си представи ситуация, „в която Навални случайно да е починал няколко седмици преди размяната“.

„Теоретично е възможно Путин да не е искал това, но да не е успял да предаде новото си решение, което би заменило заповедта за убийството му (на Навални). Такова нещо е възможно. Хора, близки до Кремъл, казват, че често се случва Путин да не дава достатъчно ясни указания и определен намек може да бъде възприет погрешно“, казва Грозев в интервюто. Запитан как върви разследването на смъртта на Навални, следователят отговаря, че с него се занимава ръководителят на следствения отдел на ФБК Мария Певчих* и че той ще помага „при необходимост“.

Той добави, че сега е станало много по-трудно да се проведе такова разследване, отколкото през 2020 г. (когато Алексей Навални беше изпратен – бел. ред.), защото „ФСБ вече знаят как търсим информация, започнаха не само да крият, но и да подменят информацията“. Затова и самият той, и отделът на певците сега са много по-предпазливи по отношение на всякакви данни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar