Софийският градски съд (СГС) отказа да освободи от ареста Марин Димитров, който е един от обвиняемите за аферата с корупция в митниците. По делото обвиняеми са бившата шефка на митниците Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, синът на Марин Димитров-Стефан, както и соченият за контрабандист Николай Николов-Паскал.

В ареста обаче са само Банкова и Димитрови, докато Коцев е на свобода срещу гаранция от 20 000 лева, а за Паскал съдът едва преди две седмици разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест.

След арестите в началото на април Марин Димитров, който е бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), беше откаран в болница, но след това беше върнат зад решетките. Оттогава той няколко пъти поиска да излезе на свобода заради влошено здравословно състояние. Преди месец градският съд промени мярката му в домашен арест, но след това апелативният съд го върна в ареста.

Днес СГС отказа да замени мярката му, като се мотивира с обосновано предположение, че е участвал в престъпленията, за които е обвинен и опасност да извърши друго. Съдът отбелязва, че свидетели са дали показания за участието му в престъпната група и за негови отношения с хора, които са нарушавали митническия режим, за да подпомагат контрабанда на стоки през границите. В показанията на тези свидетели те споменавали и за опити на Димитров да лобира за отстраняване на служители, които са възпирали контрабандата.

Според съда здравето на Димитров не се е влошило в последния месец и не пречи да остане в ареста, където го преглеждали редовно.

По време на заседанието адвокатът му Иво Найденов поиска клиентът му да бъде освободен, за да се грижи за болната си майка. Адвокат Найденов коментира показанията на един от свидетелите – бившият шеф на полицията в Хасково Чавдар Георгиев. Той обяснявал, че имало натиск да бъде назначен бивш служител на Военна полиция за полицай в областната дирекция на МВР в Хасково и му докладвали, че този полицай контактувал с лица от криминалния контингент, сред които Марин Димитров.

„Не може да се твърди, че едно лице е от криминалния контингент, когато липсват каквито и да било данни за това. Говорим само за едни твърдения и не се подкрепят от доказателства. Прави се опит да се вмени на Димитров, че посредством познанствата си, е влияел на някого“, каза адвокат Найденов.

„Никога не съм извършвал никакви престъпления“, каза пред съда Марин Димитров.

От прокуратурата пък наблегнаха на високата степен на обществена опасност на деянието, тъй като е извършено от хора, които са били на висши длъжности, както и на данни за връзки на Димитров с бивши представители на съдебната и изпълнителната власт.

Определението за оставянето му в ареста обаче не е окончателно и той може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
outside
outside
01 август 2024 20:44
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Памет за Айредин Мустафов,убит от милиционери
Памет за Айредин Мустафов,убит от милиционери
01 август 2024 18:42
Гост

Кога ще бъдат арестувани милиционерите, които през 1998г убиха младият спортист АЙРЕДИН МУСТАФОВ. АЙРЕДИН НЕ Е ЗАБРАВЕН! Айредин няма да намери покой, докато килърите му не бъдат пратени в затвора-както е по закон. Тежката е мъката, а килърите му от милицията живеят луксозен живот в разкош. Мъка! https://www.168chasa.bg/article/12337865 Вечна памет за Айредин. Вечна скръб за Айредин! Настояваме пред всяко софийско РПУ да бъде поставен паметник на АЙРЕДИН МУСТАФОВ, млад човек екзекутиран от МИЛИЦИОНЕРСКАТА СГАН през 1998 г! Настояваме улица в София , пред което и да е РПУ за носи името на АЙРЕДИН МУСТАФОВ, убит от милицията. Скърбим и плачем… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 август 2024 18:04
Гост

Зачестиха му исканията по мярката-дали пък не търсят подходящ състав

Педрито
Педрито
01 август 2024 17:27
Гост

Искаме справедливост, но това са скалъпени обвинения.

Анонимен
Анонимен
01 август 2024 17:26
Гост

ПЕЕВСКИ – ЗАТВОР!

Анонимен
Анонимен
01 август 2024 17:26
Гост

Поръчков съд. Поръчкови съдии. Ще дойде и вашето време за правосъдие и вие ще сте на скамейката за присъда.

Анонимен
Анонимен
01 август 2024 17:26
Гост

И там си е една каша. Ама ми е интересно как видиш ли сега хора около ПП/ДБ са замесени с контрабанда и най-черните престъпления, но аз знам от няколко източника как ГЕРБ с години развива криминална дейност в страната и е в пъти по-лоша от това, което сега се опитват да не убеждават.

Анонимен
Анонимен
01 август 2024 17:25
Гост

Не, Паскал не е СОЧЕН за контрабандист. ПАСКАЛ е един много дърт контрабандист и престъпник. Но това дело е политическа поръчка на Борисов и Пеевски. Реално Паскал няма да бъде засегнет.

Анонимен
Анонимен
01 август 2024 17:24
Гост

Тоя е идеален за злодей от филмовата кино вселена на Марвел. А не бе.

Анонимен
Анонимен
01 август 2024 17:24
Гост

Един луд по-малко на улицата

Демерджиев
Демерджиев
01 август 2024 17:23
Гост

Айде бе. Еми супер.

Тошев
Тошев
01 август 2024 17:23
Гост

Ауу. Съда решил да сврши нещо полезно. Поучиха ли се от бягствата на уж хора, които „няма опасност да се укрият“

Николина
Николина
01 август 2024 17:23
Гост

Ма как ще го пускаш. Погледни, че гледа, като луд