• Експертизата не открила сходство с ДНК профила му от иззетите от двата автомобила следи
  • Двамата свидетели не разпознали нападателите си, които били с автомати „Калашников“

Бившият ММА боец и затворник във Виетнам – Колин Колев, обвинен за участие в рекордния грабеж на близо 5,3 млн. лв. от инкасо автомобил в София на 15 ноември 2022 г., беше пуснат под парична гаранция от 15 хил. лв. Последните месеци той беше под домашен арест. Решението е на Софийския апелативен съд.

Магистратите се мотивираха, че разследването продължава много дълго време и вече година и половина Колев търпи най-тежката мярка за неотклонение. Допълниха и че следствените действия с него са приключени, а около участието му в престъплението има неизяснени противоречия.

Според прокуратурата Колин и съучастниците му Михаил Павлов-Мишо Коня и Иван Ценков-Иван Турчина са маскираните бандити, отмъкнали огромната сума от инкасо колата до „Ринг мол“ в столицата. Тогава те излизат от автомобили с украински номера, насочват оръжието срещу двамата охранители и изнасят касетките с парите. По-късно колите, с които се движат, са открити запалени.

Престъплението беше разкрито година по-късно след показания на свидетел с тайна самоличност. Той и Колин Колев били приятели. Колев му предложил да участва в обира, но мъжът му отказал. Вторият обвиняем Мишо Коня е в затвора за друг обир, а Иван Турчина е обявен за издирване. Тримата са с богати криминални досиета.

Пред магистратите Колин обясни, че е съден и във Виетнам за източване на карти. Помоли за по-лека мярка и я получи, но с уточнение от съдията, че в случай „на отклонение“ парите ще бъдат конфискувани в полза на държавата, а той отново ще бъде задържан.

На заседанието стана ясно още, че двамата охранители на инкасото са разпитвани за броя на нападателите, как са ги атакували и с какви коли са запречили пътя им. Никой от тях обаче не е успял да разпознае апашите с автомати „Калашников“. Експертизата показала и че ДНК-то на Колин не съвпада с иззетите по-късно от автомобилите следи. Според съдиите техническата експертиза оборила и твърдението, че един от автомобилите бил регистриран на Колев. Оказало се, че е на друг човек.

Колин вече е осъждан веднъж за източване на банкови карти във Виетнам. През 2016 г., когато е 30-годишен, заминава за там заедно с приятеля си Димитър Христов, но през април същата година близките му губят връзка с него. Научават, че е арестуван от полицията в Хошимин заради скимиращо устройство, поставено върху банкомат. По това време освен Колев във Виетнам и в Индия са арестувани десетки други българи за същото престъпление.

Той и аверът му бързо получават 5 и 7 г. затвор. Зад решетките Колин не спира да пише писма на близките си в България. Разказвал, че се чувства зле – крайниците му изтръпвали, губел съзнание, чувствал болки в областта на сърцето и белия дроб, получавал гърчове и повръщал. Обяснил и че надзирателите не му давали храна. Администрацията на затвора мислела, че той симулирал болести, за да не работи. Отказвали му и да се лекува. Поради това изпратил няколко молби за връщане в България, за да доизлежи присъдата си у нас.

През август 2019 г. властите във Виетнам му позволяват да се върне. Тогава екип на Министерството на правосъдието пътува дотам, за да прибере двамата българи. След това са настанени в Софийския затвор, а Колев подава молба до съда да го пуснат предсрочно, което става в началото на 2020 г.

За кратко след затвора прави опит за легален бизнес, като една от фирмите му е с наркобоса от близкото минало Виктор Боцев-Джуката, разказа преди време „24 часа“. В недалечно минало Джуката и брат му Габриел Боцев-Жабата попадаха доста често в криминалните хроники.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar