56-годишната перничанка наскоро прекарала инсулт, била инвалид първа категория

Съдът остави в ареста 17-годишния ученик

17-годишният Даниел П., заснет на видео да удря брутално жена в Перник, е навъртял сериозна криминална биография независимо от младата си възраст. Той три пъти е бил наказван с мерки за превъзпитание, научи „24 часа“. Не публикуваме целите му имена, тъй като е непълнолетен.

Даниел, който през август ще навърши 18 години, два пъти е бил хващан с наркотици, а веднъж и да краде. След като от полицията в Перник са задържали ученика, те са изпращали материалите в местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която наложила превъзпитателни мерки. Той се водил на отчет в Детската педагогическа стая.

В сряда Даниел, който е задържан в понеделник, се изправи пред районния съд в Перник, който го остави в ареста. Делото се гледаше при закрити врата заради възрастта на младежа. След заседанието се разбра, че той е плакал пред съда и твърдял, че съжалява. Обяснил, че бил нервен, защото се разделил с приятелката си.

Състоянието на 56-годишната жена продължава да е тежко.

Тя наскоро преживяла инсулт. Тя ходела да пие кафе всяка сутрин в заведението, в което става бруталната сцена на насилие. Така било и в нощта срещу 29 юли. Около 4,40 ч си взела кофеиновата напитка. Двамата непълнолетни, задържани за престъплението, минали покрай друг магазин. Там техен познат им казал: „Внимавайте, тази е психично болна. Преди време ми счупи огледалото на колата“. Показал им и клип. Официални данни жената да е с психично заболяване няма.

Веднага след този разговор единият младеж – облечен с черни дрехи, отива при жената и я заговаря.

„Леля ми има затруднения в говора, защото е инвалид първа група. Има и прекаран инсулт. Момчето я е попитало какво прави там. Казала е, че пие кафе“, разказа племенникът на нападнатата жена Борис Василев пред Нова тв. И обясни, че единият младеж я попитал: „Как ще пиеш кафе тук?“.

Това е моментът, в който се появява и неговият приятел Даниел. Той е с качулка и къси панталони. На клипа, разпространен в социалните мрежи, се вижда как, без да каже и дума, започва да удря в главата жената.Тя пада назад заедно със стола, а той я рита в главата и тялото. Жестокият побой продължава поне 15 секунди, след което младежите се отдалечават в тъмното. Тогава от денонощния магазин излиза продавачката, която започва да вика по тях.

Пребитата жена първоначално отказала медицинска помощ, но по-късно ѝ станало лошо и била закарана в болница от племенника си. Тя е със счупена челюст и е в кома.

Видеото, което се появи в социалните мрежи, разгневи кмета на Перник Станислав Владимиров. Той пусна снимката на младежа. (Виж карето.) „24 часа“ я публикува със замъглени очи, тъй като Даниел все още не е навършил 18 г.

Заради това, че е непълнолетен, по сегашните си обвинения – за средна телесна повреда по хулигански подбуди, ученикът може да получи до 3 г. затвор. Това означава, че ще се размине с условна присъда, тъй като всички първи наказания до 36 месеца се отлагат. Възможно е и другият младеж да бъде обвинен. Засега е свидетел.

Заради грозните сцени вътрешният министър Калин Стоянов поиска от съда да задържи за постоянно Даниел. (Виж карето) Районните магистрати решиха, че има достатъчно доказателства срещу младежа, и го оставиха в ареста.

Това не е първият случай на насилие, който разгневява жителите на Перник. През 2022 г. целият град се надигна срещу сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов – Васил, който беше бил няколко души. Някои от изцепките му бяха заснети и се разпространяваха в социалните мрежи, но въпреки това местните полицаи и прокурори не реагираха.

Васил беше задържан едва след като жителите на града казаха, че повече няма да търпят, дори излязоха на протест.

Васил, който е на 20 г., прекара в ареста повече от година, като и там не спря с изблиците на гняв. Наложи се да бъде преместен в затвора в Бобов дол. В момента младежът е под домашен арест. Срещу него се води дело в Софийския районен съд, по което бяха разпитани десетки свидетели. То е за хулиганските му прояви. Той е обвиняем и за побой и закана с убийство на бившата си приятелка.

Кметът на града Станислав Владимиров: Публикувам снимка на един от нападателите за назидание

С възмущение узнах за ужасния инцидент, при който двама мъже (единият бие, другият гледа) пребиха беззащитна жена в Перник. Този акт на насилие е неприемлив и ще бъде наказан! В Перник вече има НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. Ние се борим и ще направим града ни спокоен и сигурен, много по-сигурен от София. Ще разобличаваме биячи, крадци и престъпници и ще ги преследваме както законово, така и публично. С многото общински и частни камери, почти никой НЕ МОЖЕ да се измъкне незабелязан. Перник няма да има търпимост към подобни престъпни индивиди!

С настоящия пост публикувам снимка на един от нападателите за назидание. Нека този образ да бъде напомняне, че Перник стои зад своите граждани и ще защитава всеки един от тях. Заедно ще изградим град, в който всеки може да се чувства сигурен и защитен.

Биячът е арестуван.

(От фейсбук, запазен е оригиналният правопис)

Вътрешният министър Калин Стоянов: Цинична проява на насилие

Осъждам остро циничната проява на насилие в Перник, при която младеж преби беззащитна жена. Хулиганският акт е извършен с изключителна дързост и грубо погазва установените обществени норми.

Справката в регистрите на вътрешното министерство показва, че непълнолетният извършител е познат на органите на реда – задържан е за притежание на наркотици и кражба. Очаквам днес да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Надявам се на добри новини за жертвата на насилието, чието състояние остава тежко.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar