Със свое решение правителството одобри позицията на Република България по дело С-260/2024 на Съда на Европейския съюз (СЕС), образувано по преюдициално запитване от Административен съд – София област. То е за тълкуване на разпоредби на правото на Европейския съюз, свързани с установяване на злоупотреба с господстващо положение чрез ценова преса и дефиниране на съответен пазар.

Запитването е свързано с обжалване от страна на „Лукойл България“ ЕООД на имуществена санкция от близо 68 млн. лв., наложена на дружеството от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В Решение № 184/16.02.2023 г. на КЗК се посочва, че предприятието е санкционирано заради установена злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

С решението си днес правителството дава съгласие за встъпване в производството. Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще позволи на държавата ни успешно да се включи в процеса на правораздаване, осъществяван от СЕС, с оглед на еднаквото и точно прилагане на правото на Европейския съюз.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar