Ако природна стихия или бедствие унищожи дома ви, а правителството и кметът обещават в първите часове финансова помощ за всички пострадали семейства, прочетете закона, защото може да се окаже, че не ви се полага финансова помощ. Тя не е за всички, въпреки политическите уверения, а се отпуска еднократно само за най-пострадалите социално слаби семейства, които не могат да си позволят да възстановят имота си от бедствието и да се върнат към нормалния живот.

За последните примери за това как се обещава финансова подкрепа „на едро“, но тя се получава „на дребно“ или не се получава изобщо разказаха пред „Дневник“ пострадали семейства, които след опустошителната градушка в Шипка, Шейново, Казанлък и Нова Загора от 13 юни не са получили никаква финансова помощ. Няма и да получат.

Подобна вероятно ще бъде и ситуацията в с. Воден, където десетки семейства останаха без подслон след пожара на 17 юли, намекнаха от общинската администрация и обясниха, че причината е, че финансовата помощ се отпуска от държавата единствено на социално слаби семейства, които не могат да се справят сами.

На 204 семейства от пострадалия район край Казанлък държавата вече е отказала еднократна помощ най-често с мотива, че финансовото им състояние позволява да си платят разходите сами. Някои от хората, които са получили отказ, изобщо не влизат в статистиката – върнати са още преди да подадат заявления, защото имат сключени застраховки към застрахователни дружества.

Когато домът ти е унищожен за минути

Силната буря с градушка засегна община Казанлък и села и други градове в общината на 13 юни. След пороя имаше паднали клони и дървета, повредени покриви, изпотрошени прозорци, свлачища на пътя и наводнени къщи. Токът също бе спрял, а кметът на общината Галина Стоянова обяви частично бедствено положение.

По официална информация, пожарната и полицията са реагирали на около 70 сигнала за наводнени дворове и приземни етажи, паднали дървета, скъсани електропроводни кабели и др. Разчистени са и няколко свлачища, както и пътят през Шипка.

В съобщението в официалната страница на общината във Фейсбук пише: „Сформирани са екипи, които ще започнат да описват щетите по къщите на физическите лица. Те ще получат еднократна помощ в размер на 1600 лв.“ От общината посочват, че за засегнатите общински сгради – детски градини, училища и административни сгради, общината ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, както и че описването на щетите ще започне от най-засегнатия град – Шипка“.

Още на следващия ден в Шипка, който е един от най-тежко пострадалите от бурята и градушката градове в района, пристига служебният премиер Димитър Главчев заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за социално подпомагане.

„Много приятно бях изненадан от това, че самите хора работят по покривите и сами си оправят. Не чакат държавата, а сами се справят. Но въпреки това имат нужда, разбира се, от подкрепа от държавата и точно заради това сме тук с министър Стоянов и с министър Коритарова“, каза ден след бедствието премиерът Главчев и обеща помощ от държавата в най-кратки срокове.

„Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е в готовност да подкрепи финансово община Казанлък, веднага след като местната власт заяви нуждите си. Мобилни екипи от Агенцията за социално подпомагане вече посещават засегнатите домове, правят оглед на нанесените щети и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ, чийто максимален размер е 1578 лв.“, обявяват от правителството.

Системата BG Alert не е задействана, защото кметът на Болярово не е разпоредил

„Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности“, съобщиха на официалната страница на Министерския съвет.

Покривът, изолацията и прозорците почти липсват

„Покривът трябва да се ремонтира, прозорците са изпотрошени. Кандидатствахме за помощ от държавата и получихме отказ. Имаме два имота в Шипка. И по двете къщи има щети. Кметът, премиерът и министрите дойдоха, видяха, обещаха помощ на всички, но сега получихме отказ, защото според тях можем да се справим и сами – това е цинизъм, а политици си правят пиар акции на гърба на пострадалите от бедствия“, разказа за щетите по имотите си пред „Дневник“ семейство от Шипка.

Хората, с които разговаряхме, пожелаха да останат анонимни, но изпратиха снимки и разказаха подробно историите и показаха документи.

„В Шипка и Казанлък хората са много задружни, помагат си и сами се справят с последствията. Веднага след бурята сами започнаха да разчистват клони и паднали дървета. Дойдоха и доброволци, които се включиха“, обясниха пред „Дневник“ други пострадали, които имат имоти в района.

„Миналата година правих цялостен ремонт на покрива. Чисто нов е. Тази година извиках същия майстор след градушката. Керемидите ми струваха около 1300 лв., 700 лв. платих за труд. Общо около 2500 лв. излезе ремонта само на покрива, който е със сравнително леки щети“, разказа един от жителите на Шипка пред „Дневник“.

„Моят покрив беше с близо 1000 счупени керемиди предимно от единия скат. Ремонтът на единия скат, който беше с най-много щети, излезе общо около 6 хил. лв.“, разказа друг пострадал от Шипка, който е ремонтирал сам щетите си и е получил отказ за еднократна финансова помощ.

Част от хората в района имат сключени застраховки към застрахователни дружества, разказват жители на Шипка и село Шейново. Някои от тях са получили обезщетение от застрахователя, но други все още чакат застрахователя да изплати сумата като дори не знаят какъв е размерът, на който са оценени щетите им. Местните разказват и за застрахователна компания, която е отказала да изплати обезщетението, защото имотът нямал Акт 16, но това не е било проблем за сключване на застрахователна полица.

„При мен ситуацията е малко по-различна. Майка ми има сключена застраховка, която би трябвало да покрие поне част от разходите по ремонта, но все още, вече месец и половина, не знаем на каква сума са оценили щетите. Вече направихме сами ремонт на покрива – купихме около 500 керемиди втора употреба. Само за труд сумата излезе 1200-1300 лв“, разказва семейство с щети в Шипка.

По-големият проблем при тях обаче не са пораженията по покривната конструкция, а външната изолация. „Свързахме се с майстори, които ни казаха, че не можем да оправим сега изолацията, защото ще се напука заради високите температури и трябва да изчакаме до есента. Не ни дадоха никаква оферта, защото цените на материалите се променят и още не знаем колко общо ще излезе възстановяването на щетите от градушката“, разказа още семейството.

Общото между всички пострадали собственици е не само, че им предстои дълъг ремонт, а че са недоволни от неизпълнените обещания.

„Поне да не лъжат и да си правят кампания в такъв момент на гърба на хората. Когато дойдоха при нас на място заявиха съвсем ясно, че абсолютно всички ще получат компенсация за щетите. После се оказа, че е социална помощ и е само за социално слаби семейства и дори тази, която е изплатена, не е в пълния размер до 1600 лв. Тези, които са получили, са получили по 500-1000 лв. Ясно е, че, ако чакаме държавата да ни помогне, няма да поправим нищо. Ясно е и че дори и да я имаше тази помощ, пак нямаше да стигне“, коментират засегнати от бедствието.

Общо 321 собственика са поискали обезщетение, 204 са получили отказ

Ден след бедствието комисия, определена от кмета на община Казанлък, е започнала описването на щетите. Срокът за кандидатстване за еднократна финансова помощ е 14 дни.

„В законовия срок бяха попълнени и изпратени 349 заявления (както от общината, така и от пострадали собственици) към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и към Дирекция „Социално подпомагане“, казаха от Община Казанлък пред „Дневник“.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е орган към Министерския съвет и председател на комисията е министърът на вътрешните работи, а членове са зам.-министри от почти всички ведомства.

Общо подадените заявления от собственици са 321. Най-много – 306, са от град Шипка, едно е от с. Енина и 14 от град Казанлък. Комисията оценява общо щетите на близо 1.6 млн. лв. Общо 117 домакинства са получили еднократни помощи. Размерът за всички е различен, тъй като сумата се отпуска на база щетите. Издадени са 204 отказа за финансиране.

„Изплащането на еднократните помощи приключи на 5 юли. Това е социална помощ, която се отпуска при инцидентно възникнал случай, какъвто бе в община Казанлък. За получаването ѝ има изискване пострадалото лице да не може само да покрие разходите – такива са самотните, болни, и възрастни хора. Другото условие е жилището, което е пострадало, да бъде основното такова“, обясниха условията на отпусканата помощ от общината.

Така, на практика, хора, които имат унищожени имоти, но не живеят непрекъснато в тях, няма да получат държавна помощ. Семейства, който не са самотни, болни и възрастни, също нямат право на финансова подкрепа от държавата. Семейства, които имат сключени застраховки към застрахователни дружества, нямат право на финансова помощ. От общината не разполагат с точна статистика колко хора са застраховали имотите си.

От община Казанлък обясняват и че общината е подала 349 заявления, към Междуведомествената комисия. Комисията има законов срок от три месеца за разглеждане и одобрение и все още нямат информация каква е общата стойност на сумата, която още не е изплатена на пострадалите семейства.

„Община Казанлък разполага с Резерв за бедствия и аварии. Сумата, която е предвидена за това перо е 100 000 лв. Средствата от него бяха насочени към засегнатите райони на територията. С тях се изчистиха падналите дървета, клони, наносите от пръст и пясък, разходите се покриват и от бюджета на Общинско предприятие „Чистота“, като все още извършва дейности по извозване и депониране на отпадъци, в следствие на бедствието“, обясниха от общината.

Самата община също е кандидатствала за финансова помощ и очаква решението на комисията, въпреки че вече е ремонтирала всички покриви на засегнатите общински сгради.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar