Британският радикален ислямистки проповедник Анджем Чоудари, чиито последователи са свързвани с редица заговори по света, беше осъден на доживотен затвор с минимален срок 28 години по обвинения за ръководство на терористична организация, предаде БТА.

Петдесет и седем годишният Чоудари миналата седмица беше обвинен, че е ръководил организацията „Ал Мухаджирун“, която беше забранена като терористична групировка преди десетилетие, както и че е окуражавал други хора да я подкрепят.

„Организации като вашата представят за нормално насилието в подкрепа на идеологическа кауза“, каза съдия Марк Уол от лондонския кралски съд в Улуич.

„Тяхното съществуване (на организациите) дава на лицата, които членуват в тях, смелостта да извършват действия, които иначе не биха могли да извършат. Те вбиват клин между хора, които иначе биха могли и биха живели заедно в мирно съжителство“, добави той.

Уол наложи на Чоудари доживотна присъда с минимален срок от 28 години, преди да може да бъде освободен предсрочно, като се приспада малко повече от една година, която той прекара в ареста.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar