• От 6 години не живеел в България. Ще лежи 6 г. и 6 месеца – не доказали, че е лидер на банда за трафик на дрога
  • Стоката от 50 бали кокаин била прехвърлена в открито море, после с кола с двойно дъно я скрили във вила в Луле

Бившият щангист Гълъбин Боевски лежи в португалски затвор, след като е бил заловен през октомври 2020 г. при опит да пренесе над 1 тон кокаин на стойност 50 млн. долара. За присъдата на някогашната звезда във вдигането на тежести се разбра едва сега след подкаста „Спортната джунгла“ на Огнян Георгиев. Във видеото си ютюбърът обяснява, че е получил и официален отговор от португалските власти, до които е писал за потвърждение.

Боевски всъщност отдавна не е под светлините на прожекторите, тъй като от години не живее в България.

Сега е закован в Португалия благодарение на свидетелски показания на 11 полицейски служители, както и на съобщения в телефона си.

Според материали по делото близо 90% от доказателствата срещу него са потвърдени, след като властите отключват мобилното му устройство. В него намират комуникация за транспортирането на дрогата – 1000 кг кокаин и 3600 кг марихуана.

Боевски, който от 6 години живее в Португалия, ги изпращал до таен агент Филтро, с когото общувал в месеците преди да бъде задържан. Филтро бил ченге под прикритие и успял да спечели доверието на бившия щангист. Още на една от първите им срещи станало ясно, че стоката от 50 бали кокаин трябва да се прехвърли в открито море – от една лодка на друга, след което с автомобил да бъде закарана до вила.

Според материали по делото плавателният съд, който превозвал наркотиците, бил платноходка с наименованието „Бонзар“. Тя била управлявана от британец на име Кристофър Допсън. Следвало преместване на дрогата на лодка, която се насочила към брега на Алгарве. Там прехвърлили кокаина в лек автомобил с двойно дъно, който отпътувал до вила в Луле. Един останал да пази дрогата, а в съседния град Албуфейра агентът се срещнал с Боевски. После се върнал във вилата с черногорец на име Младен. Започнали и арестите.

Иззетият кокаин се оказва с чистота близо 94%. Съдът дава на Боевски 6 години и 6 месеца затвор, като приема, че не са намерени достатъчно доказателства, че е имало организирана престъпна група. Не успява да докаже и че щангистът е имал ръководна роля в трафика. Срещу него свидетелстват 11 служители на специалното полицейско звено за тежки престъпления в Португалия „Полиция Жудисиария“.

Всички задържани обаче отричат да са знаели за кокаина. Прави го и Боевски – пред магистратите твърди, че е бил преводач на бандата. Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Сидни 2000 г. разказал, че не е организатор и лидер на групата, а го взели само за преводач, защото знаел езици. Говорел перфектен португалски – единствен официален в няколко страни, сред които Португалия и Бразилия. От арестуваните само британецът, който управлявал първата лодка, признал, че е пренасял кокаин.

Акцията срещу Боевски и останалите арестувани с него трима чужденци е продължила няколко месеца, твърдят по-късно властите на брифинг.

Това не е първият сблъсък на Боевски с международните служби. Преди 13 години беше арестуван за трафик на наркотици на летище „Гарульос“ в Сао Паулу (Бразилия). Тогава в неговия багаж и този на дъщеря му Сара, която пътуваше за участие на тенис турнир, откриха 9 кг кокаин. Пред съда по онова време той твърдеше, че не е знаел за дрогата в куфарите, които купил от Сао Паулу ден преди отпътуването си за България.

Съдът му даде 9 г. и 4 месеца, но след 2 г. зад решетките в затвора „Итаи“ беше освободен. Щангистът излезе заради процедурата експулсао, с която бразилското законодателство дава възможност на чуждестранни престъпници, задържани в страната, да бъдат освободени предсрочно. Едно от условията, които трябва да покрият, е добро поведение, както и никога повече да не стъпват в Бразилия. Преди години правителството там въведе експулсао и с цел да се отърве от плащането на издръжката на рецидивистите, докато излежават присъдата си.

„Ако мислите, че мога да влияя на бразилската съдебна система, значи ме смятате за много сериозен човек. Няма нещо по-различно от това, което вие знаете, от това, което аз имам. На 13 март (2013 г. – бел. ред.) аз получих документите за „експулсао“ и 6 месеца след това съм тук. Не виждам защо всички казват, че е толкова изненадващо, че съм тук или че нещо се е случило“, заяви Боевски. Той поясни, че не разбира от закони и само знае, че е свободен.

През 2008 г. семейството на Боевски отново влезе в новините. Тогава синът му Пол се самонарани с газов пистолет в училищния двор. По това време Боевски беше общински съветник от ГЕРБ в София. След инцидента подаде оставка и излезе от листата, а членството му в партията бе прекратено.

В началото на април 2019 г. прокуратурата привлече като обвиняем Пол Боевски за държане и разпространение на наркотични вещества – 2,31 грама марихуана, 17,41 грама амфетамин и 27,01 грама кокаин. 26-годишният младеж призна вината си и получи три години условно с 5 години изпитателен срок, както и глоба от 2500 лв.

3 пъти европейски, 2 пъти световен, веднъж олимпийски

Гълъбин Боевски е предпоследният олимпийски шампион на България във вдигането на тежести. Той спечели златото през 2000 г. в Сидни. След него четири години по-късно това направи в Атина само Милен Добрев, който почина през 2015 г. от инфаркт в дома си. Боевски е роден на 19 декември 1974 г. в град Кнежа. Възпитаник е на спортното училище „Георги Бенковски“ в Плевен. Първият му треньор по вдигане на тежести е Стефчо Малкодански. Състезава се в категория 69 кг. Трикратен европейски шампион (1999, 2002 и 2003), двукратен световен и най-важното – носител на златен олимпийски медал от игрите в Сидни през 2000 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar