Точно за седмица националната система за предупреждение за опасност BG-ALERT на два пъти прикова общественото внимание – веднъж, защото не беше задействана, и втори път – защото беше използвана. След като сигнал за пожар не беше подаден към жителите на ямболското село Воден, властите включиха системата с две съобщения, за да информират живеещите в община Елин Пелин за взривове в складове за фойерверки.

Това беше и първият случай на реален сигнал за опасност, подаден чрез BG-ALERT. Преди повече от година, през юни 2023г. директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов обяви покрай наводненията по Южното Черноморие, че технически системата е готова и ще заработи до края на годината. През ноември тя беше тествана (също с фалстарт, след като погрешно изпратено съобщение стресна хиляди), а в края на март тази година беше одобрена наредба за функционирането й.

Двата случая сега обаче показаха, че институциите все още не са подготвени как да използват BG-ALERT – липсва координация между отделните власти, кметовете не са обучени (не се разбра дали някой е минал обучение), а според граждани алармата подклажда паника. Последното може да е свързано и със самото съдържание на съобщенията и дали са спазени изискванията за текста им.

Казусите фокусираха вниманието и върху ситуациите, в които е предвидено системата да бъде използвана и доколко тя може да е ефективна. В публични реакции институциите – както и при други кризисни ситуации – веднага декларираха, че ще поправят пропуските и отговорните за сигнализацията ще бъдат инструктирани кога и как го правят. Доколко това ще бъде изпълнено ще покаже следващата употреба на BG-ALERT.

Заради пожара във Воден парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред (председателствана от Маноил Манев – ГЕРБ) се зае да си изясни как работи системата, която струва 2.1 млн. лв. Депутатите изслушаха шефа на пожарната Александър Джартов и заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Двамата обясниха, че право да задействат системата имат три категории ръководители –

  • кметовете
  • областните управители
  • министрите

а всяка тяхна заявка се синхронизира с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Обясниха още, че системата BG Alert не е била задействана за жителите във Воден, защото кметът на община Болярово Христо Христов е пропуснал да посочи тази мярка в заповедта, с която е обявил бедствено положение.

Системата BG Alert не е задействана, защото кметът на Болярово не е разпоредил

На журналистически въпрос защо областният управител или някой от министрите не е сигнализирал през BG-ALERT, след като и те имат правомощия, Джартов каза, че не може да дава оценки на колегите си как са реагирали. Преди да се разбере тази причина, властите твърдяха, че в района нямало ток и съответно и покритие на мобилните оператори. След това се оказа, че въобще не е правен опит за изпращане на съобщение от отговорните институции през телекомите.

Кой (не) знае да работи със системата

Справка на „Дневник“ в наредбата (с дълго и подробно име*), обнародвана на 9 април 2024г., показа, че Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ трябва да поддържа „публичен списък на компетентните органи с права за използване на BG-ALERT“ и в срок от три месеца от вписване на орган – представителите му трябва да бъдат обучени. Списъкът все още не е публикуван онлайн, за да се види кой е в него и дали тримесечният срок тече или е изтекъл за вписаните досега.

В наредбата няма изрично посочен срок за съставянето на списъка. От нея се разбира, че органите, които имат по закон правомощия да разпространяват предупредителна информация, упълномощават длъжностни лица, които да създават съобщенията, които се изпращат през BG-ALERT.

Тези служители получават права да алармират гражданите за опасност след получаване на документ за преминато първоначално обучение. Освен това те трябва да ходят на следващи „периодични обучения“. Наредбата изрично подчертава втори път, че тези които не са минали първоначално и периодични обучения нямат право да изпращат съобщения.

Ако нямат упълномощени и обучени служители, органите изпращат искане до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, тя да разпространени съобщението.

Шефът на пожарната и зам.-министърът на МВР на изслушването пред депутатите обясниха, че кметовете и областните управители е следвало да минат през обучение, но до този момент единствено кметът на Стара Загора е заявил желание. След това пред медиите Джартов каза, че обучението предстои без да дава повече подробности, но отбеляза също, че то е не задължително за кметове и областни управители.

Проверка на „Дневник“ в община Стара Загора показа, че от там са били избрани двама служители, които да получат достъп за използване на системата след обнародването на наредбата и искания за тях са били подадени до дирекцията. От съобщение, публикувано от общината на 26 юли, се разбира, че на 28 юни те са получили писмо от Джартов, че служителите им са одобрени. В него е отбелязано, че се очаква допълнително информация кога ще бъдат обученията.

Двойно задействане в Елин Пелин

След взривовете в Елин Пелин ситуацията се разви по различен начин, като се задействаха и местните органи, и министерството и дори бяха изпратени две съобщения – за това потвърдиха и жители, видно е и от системата. Според сайта на BG-ALERT първото съобщение е било активно от 19.25 до 21.25 ч. То гласи:

Второто съобщение дава указания на жителите да се евакуират в посока село Нови Хан. Съобщението е било активно от 20.10 до 22.10 ч.

Зам.-кметът Райничка Николова в заповедта си за въвеждане на частично бедствено положение за село Елин Пелин, село Нови Хан и град Елин Пелин, е разпоредила „да се известят незабавно органите на МВР, Пожарна безопасност и системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението BG-ALERT“.

Но и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев (според думите му пред Би Ти Ви) е подал сигнал за BG-ALERT, след като е станал свидетел на големите взривове.

Система, забавена с години, човешка грешка, или как едно съобщение предизвика тревога, без да има опасностПревенция или хаос (без да се брои сблъсъка министър-кмет)

Първата аларма за реална опасност, излъчена към мобилните телефони на живеещите в община Елин Пелин, е била възприета противоречиво. Според председателя на Общинския съвет Богомил Бранков тя е внесла излишен смут.

„Властите решиха да не дават право да се връщат хората по домовете си, поне докато не спрат гърмежите. Евакуацията беше превантивна мярка…Дойде населението на цяла Гара Елин Пелин да се евакуира, което е над 4000 души. Също така и другите села бяха оповестени, че има нужда от евакуация, което беше малко пресилено“, каза той, но добави, че всички отговорни служби са работили „безупречно“ на терен.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов в интервю за Би Ти Ви също критикува използването на BG-ALERT. „Алармата доведе до голям хаос и обърка доста хората. В такава ситуация има кризисен щаб, който се сформира веднага на локално място от местните власти, пожарната, полицията. Когато дойде алармата, нито един от нас не беше получил такава информация. Въпреки това имаше много адекватна реакция от Министерството на вътрешните работи, но този хаос, вследствие на тази аларма, не можехме да контролираме. За мен това е една презастраховка и желание да се реагира по-бързо, но се постигна другия ефект“, каза Симеонов.

Критиката му видимо ядоса служебния вътрешен министър Калин Стоянов и на брифинг той се обърна специално към него: „Кметът на Елин Пелин си позволява да коментира кой какво и как е трябвало да направи. Този човек, по наша информация, е някъде дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен плаж. Съветвам го да продължава да си пие узото там, да се маже по-често със слънцезащитни мазила и да ни остави да си свършим работата. Нека не си нарушава почивката с всичко това, което се случва тук“.

„Аз продължавам да твърдя, че трябва да изчистим организационно и да се стиковаме, защото по закон във всяка една такава ситуация общинският кризисен щаб се събира, обявява се нивото на бедствено или извънредно положение, уведомяват се органите и комуникацията върви с кризисния щаб“, коментира кметът Симеонов пред „Дневник“ след реакцията на министъра.

„Час и половина или два часа по-късно тази аларма попадна в телефоните на хората, без да знаем откъде идва. Обадил съм се и на шефа на полицията, и на шефа на пожарната, и всеки от тях отричаше и казваше, че не знае кой е дал тази команда. Повдигнах въпроса, защото за в бъдеще трябва да си извадим поуки и да се стиковаме, за да сме полезни за гражданите“, обясни още Симеонов. Подчерта, че не упреква никого и смята намесата на държавата за адекватна.

Справка на сайта на община Елин Пелин показва, че заповедта на заместничката му Николова е с час 19 ч. На въпрос дали Николова е „натиснала копчето“, кметът отрече. „Пуснали сме наличната информация към момента на подаване на заповедта. Органите, които трябва да предприемат мерките, са описаните в заповедта, включително и BG-ALERT“, обясни кметът.

Каза още, че местната власт е длъжна да издаде заповедта към всички съответни институции, но очаква обратна връзка и инструктаж от тях как да действа. „Те трябва да издадат заповед какво трябва да се прилага и в каква степен. Обратна комуникация трябва да има, защото стана един хаос, който не можахме да балансираме“, каза кметът.

Разпореждане лично от министъра

Пред „Дневник“ комисар Калоян Дончев, началник на отдел „Национален оперативен център“ при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, уточни, че вътрешният министър Калин Стоянов е разпоредил да бъдат изпратени съобщенията.

Дончев коментира мнението на кмета на Елин Пелин за създалата се суматоха: „В момента, в който сме получили разпореждането, сме пуснали съобщението. За мен няма неправилен момент за пускане на подобно съобщение, тъй като опасността е била през цялото време“,.

Поясни, че първото съобщение, в което се предупреждава за опасността, е изпратено в цялата община Елин Пелин. Второто съобщение за евакуацията е само за жителите на село Гара Елин Пелин.

Кой пише съобщенията

От обясненията на местните, и тези на министерството се разбира, че съобщенията са подготвени и като текст, и разпространени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В наредбата са заложени изисквания какви елементи трябва да съдържа „алармирането“ и какво да е оформлението му. „Съдържанието трябва да включва конкретна информация за опасността/събитието, местоположението, заплахата или очаквано последствие и за действията, които трябва да се предприемат, ако е необходимо, с цел подпомагане вземането на решения от страна на получателите“ – това е едно от изискванията.

В първото съобщение за Елин Пелин прави впечатление напр., че насоката за евакуация е неясна и дори е смесена с придвижването в района. Във второто е добавена посока за евакуацията, но е указано само съседно селище, изискването обаче е тя да е незабавна. Тв репортажите във вечерта на пожара показаха, че малка част от хората са готови да последват това нареждане на властите.

Според наредбата независимо кой пише текстът, който трябва да бъде изпратен, той се одобрява от дирекцията.

Вероятно липсата на обучения води и до това първото задействане на системата да прилича повече на упражнение.

* Наредба № 8121з-413 от 29 март 2024 г. за реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar