Ревност праща по около 40 убийци всяка година в затвора. Това сочи статистиката на влезлите в съла присъди по членове от Наказателния кодекс, с която „Монитор“ разполага. В мотивите по издадените наказания там е записано, че престъпленията са извършени от ревност и в повечето случаи са с „особено голяма жестокост“.Именно зверска ревност според разследващите е и причината за убийството в Слънчев бряг в събота.

Въпреки това убийците, които в над 90% от случаите са мъже, получават най-често наказания между 5 и 10 години затвор. Толкова са получили 22 от всички осъдени килъри за последната отчетна година. От тях повече от половината са убили половинките си заради съмнения, че им слагат рога. Има едва няколко души, които са били наказани с до 30 години затвор зад решетките, следвани от тези, които ще трябва да търкат наровете до 20 години.

Според разбивка по възраст на пратените в зандана рогоносци те са най-често мъже между 18 и 29 години, като цифрите са в полза на по-младите.

Такъв е и случаят с 28-годишния Илиян Рангелов от Куртово Конаре, който е обвинен, че през 2016-а година е заклал годеницата си от ревност. Мъжът все още очаква присъдата си в ареста, тъй като делото не е приключило. Според обвинителния акт обаче максималното, което може да получи, е 20 години затвор. Именно заради това бяха направени и няколко протеста от близки на жертвата – 26-годишната Милена Димова, които настояваха за доживотен затвор. Трагедията в Куртово Конаре стана дни преди Рождество през 2016-а година, малко след като тя получила пръстен с предложение за брак от Илиян.

Вместо тежка сватба обаче роднините й трябвало да подготвят погребение. Те намерили заедно с колеги й тялото на младата жена на метри от дома й.

Милена трябвало да отиде на работа в месопреработвателно предприятие в съседното Ново село. Пет минути преди да пристигнат с колата, колегите й позвънили по телефона да излезе на обичайното място в селото, откъдето трябвало да я вземат. Тя им отговорила, че излиза. Когато пристигнали на мястото на срещата, Милена не била там. Колегите й свили с колата по уличката към дома й. На 20 метра от къщата я открили заклана. Извикали Илиян Рангелов, той излязъл сънен от дома си. На следващия ден годеникът е обвинен за жестокото престъпление. 28-годишният мъж признава, че е убил приятелката си заради ревност. В ареста Рангелов е опитал да се самоубие. Той чака в килия делото му да влезе в съда.

В края на миналата година пък бруталният убиец Стефан Станев получи 25 години затвор за зверското убийство на приятелката си – 29-годишната Виола. Момичето беше пребито със стик за голф и ръгано с три различни ножа, а главата й беше почти отрязана от Стефан, който бил дрогиран. Ревнивецът тогава сложи любимата й плюшена играчка на мястото на главата й. Стефан се призна за виновен и в момента се намира в килията. Той се афектирал от предположенията, че Виола му изневерява.

Родителите на момичето не останаха доволни от наказанието за палача на дъщеря си. Те поискаха той да лежи повече зад решетките. Въпреки че ги помоли за прошка, близките на младата жена са категорични, че той е неискрен и че е играл театър пред съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar