Има една плеяда платени прокурори и следователи, които продължават да изпълняват директивите на Петьо Еврото и сие. Това заяви бизнесменът Илия Златанов по време на участието си във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото. Депутатите от комисията взеха решение да изслушат бизнесмена Златанов, който е един от главните герои от разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, още днес .

„Те са навсякъде, те продължават да са навсякъде“, каза Златанов. Бизнесменът се обърна към депутатите и ги обвини, че част от тях имат заслуга за покровителството над Нотариуса и Пепи Еврото.

„Моето семейство, моите служители, продължават да са подлагани на геноцид. Няма седмица, в която да не съм викан аз, или мой служител да е разпитван, че небето е кафяво. Понякога се опитват разни платени прокурорчета и следователи да ми вметнат някаква вина и да ме изкарат престъпник. Това спрямо мен не е свършило, каза още Златанов. Самият Златанов заяви, че не се чувства защитен в собствената си страна и не се чувства сигурен.

Припомняме, че през февруари автомобилът на бизнесмена Илия Златанов беше откраднат, като това се е случило само четири дни след като асансьорният производител е дал показания за и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

Златанов разказа още, че Еврото се е обръщал към изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов по малко име и не само, а по галено – с „Влизай, Боби“ го е канел в стаята. Обикновено прокурор Димитър Франтишек Петров бил преди срещата му с Еврото, а Борислав Сарафов влизал след него.

Освен да припомни части от своя случай с обсебването на асансьорния завод, както и златото, Златанов заяви, че никога не е срещал Иван Гешев и Делян Пеевски. Самият Петьо Петров обаче спекулирал с техните имена и връзките си с тях, особено след избора на Гешев за главен прокурор.

Адвокатът на Златанов – Грета Ганева, която беше в комисията редом с подзащитния си, пък сподели, че е получавала заплашителни съобщения и обаждания от непознати и различни номера – това е започнало веднага, след като е подала редица сигнали за самоуправството на „Делта гард“ в Асансьорния завод и бездействието на РУ и МВР в областта по казуса. Подадените от нея сигнали са били и към министъра на МВР, по това време Младен Маринов, ГЕРБ. Резултат от това – никакъв.

Адвокат Грета Ганева отправи съвет към депутатите да последват пътя на парите и да използват НАП като надежден антикорупционен орган, какъв в същността си агенцията е. Пример тя даде с това да се провери дали бившият главен прокурор Иван Гешев има открита сметка в Кипър и какъв е произходът на парите от тях, като изказа мнение, че в много от случаите генезисът е от 2014 г. Макар и недиректно, но това е годината на разрива между Цветан Василев и Делян Пеевски и фалита на КТБ. Преди изслушването на Илия Златанов депутатите гласуваха и Пеевски и Цветан Василев да бъдат изслушани в комисията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar