Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще бъде изслушан на следващо заседание на временната парламентарна комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото. Това съобщи в предаването „Лице в лице“ депутатът и бивш правосъден министър Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е член на комсията.

Тя обяви, че Пеевски се е включил в началото на днешното заседание, като представил биографична справка за дейността си като следовател, но това не е било изслушване, а симулация. Той ще трябва да се яви отново в комисията, въпреки гласовете против на депутатите от ДПС и „въздържал се“ на тези от ГЕРБ. Двете формации и БСП пък провалиха първото заседание на комисията.

Йорданова посочи, че Пеевски не е отговорил какви са неговите взаимоотношения, контакти, влияние с прокурори, които показват „интересно професионално поведение“, свързано с движението на сигналите по делото КТБ, по което Пеевски така и не фигурира сред призованите на разпит.

По думите на Йорданова има данни, че по тази поредица са намесени Петьо Петров – Еврото и Димитър Франтишек. Тя заяви, че фигурата на Петров, която покрай казуса „Осемте джуджета“ е станала още по-видима, показва, че чрез мрежа от прокурори, полицаи и други служители е въздействано как да се движат различни производства.

На въпрос дали и сега действа паралелно правосъдие, Йорданова отговори, че не знае, но няма нито един убедителен институционален отговор по повдигнатите въпроси.

На днешното заседание на комисията Пеевски, който не е член на комисията, поиска изслушването на бившия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Христо Иванов за зависимости в съдебната система. Искането бе припознато от Хамид Хамид.

В крайна сметка комисията реши да предложи на председателя на Народното събрание в следващите заседания за изслушване да бъдат поканени Христо Иванов, Лозан Панов, Делян Пеевски, Десислава Иванчева и Биляна Петрова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, журналистите Димитър Стоянов и Атанас Чобанов, бившата съпруга на Петьо Петров – Любена Павлова, както и брат му – прокурор Емил Петров, както и Цветан Василев, Дилян Георгиев и Антон Славчев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar