Върховният административен съд (ВАС) не откри нарушения при издаването през 2008 г. на Наредбата, която урежда условията и реда за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за къщи за гости в селските райони (пълния текст на решението виж тук). Но това не слага край на спора по нея, който отново ще бъде разгледан от първата инстанция.

Петчленен състав на ВАС отмени решението на тричленния състав на съда, който в края на миналата година отмени наредбата, издадена от министъра на земеделието. Отмяната ѝ пък беше поискана от Сдружение „Работещи къщи за гости“ и няколко еднолични търговци.

Тогава ВАС реши, че при издаването на Наредбата не са били спазени изискванията на чл. 26 и чл. 28 от Закона за нормативните актове (ЗНА). Според тях проектът на наредбата следва да се публикува, заедно с мотивите и доклада, които трябва да съдържат причините, целите, финансовата обосновка, очакваните резултати от прилагането и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. На заинтересованите лица пък се предоставят най-малко 14 дни за предложения и становища по проекта.

Петчленният състав на съда обаче не споделя изводите на колегите си, че някои от тези изисквания не са спазени, съобщиха от ВАС.

Съгласно договор от 2017 г. с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са извършени периодични промени на интернет страницата на министерството и е инсталиран нов уебсайт, което не налага извода, че не е било спазено изискването на чл. 26, ал. 2 от ЗНА, посочва ВАС.

Съдът е установил, че още през 2006 г. със заповед на министъра на земеделието е била създадена работна група в министерството, която е изготвила проект на наредбата, той е публикуван на електронната страница на МЗХ за обществено обсъждане. Получени са били бележки от членове на работната група, социални партньори и организации и проектът е публикуван за съгласуване.

„В доклада е отразено, че проектът урежда условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ – какви проекти ще бъдат подпомагане, при какви изисквания се предоставя финансовата помощ по Наредбата, за какви инвестиции, в какъв размер, при какво паричното участие на кандидата, минималния и максималния размер на допустимите разходи и кои лица могат да кандидатстват за подпомагане. Финансовите параметри на мярката са определени в глава 6 „Финансов план“ на ПРСР 2007-2013 г. и е предложено проекта на Наредбата да бъде одобрен от Министъра на земеделието и храните“, поясниха от съда.

Затова ВАС приема, че при издаване на оспорената наредба са били спазени изискванията на закона.

Тъй като първата инстанция е отменила нормативния акт поради нарушение на процедурата по неговото приемане и не е разгледала другите доводи за неговата незаконосъобразност, делото е върнато за ново разглеждане на друг тричленен състав на съда.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
NNMong
NNMong
25 юли 2024 18:00
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена – https://bitly.cx/arctik

Ad nauseum
Ad nauseum
25 юли 2024 16:59
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 13:30
Гост

Първата инстанция пак си е спестила работа! Типично

Momo
Momo
25 юли 2024 13:28
Гост

Нито една къща за годти няма да е съборена, а се съмнявам и че нарушителите ще върнат парите. Та за какво се пънем…

Александров
Александров
25 юли 2024 13:27
Гост

Това, че една наредба не е незаконна не я прави съвършена, не я прави дори добра

анонимен
анонимен
25 юли 2024 13:27
Гост

Oтмяната на наредбата има сила за в бъдеще, няма никакво значение какво решат, защото делата приключиха. Много хора съсипаха с тези дела, хора с работещи къщи. Някои не си бяха изпълнили бизнес плана, да, но към момента на даване на парите това не беше индикатор за нередност. И държавата беше виновна на първо място, че финансира неизпълними проекти, а не хората, които най-наивно и без търговски опит вярваха, че ще ги изпълнят. И какво стана със злоупотребяващите? Нищо. Взеха си парите, другите изгоряха, малките възрастни хора, осигуряващи малка заетост в малки райони. Е, вече я няма и тази заетост. Формализмът… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 13:26
Гост

С това ли си губи времето съда толкова време. Да пробва някой да разследва нарушителите и тези, които са им одобрили разходите, а не глупавата обща Наредба.

Димо
Димо
25 юли 2024 16:40
Гост

Никой няма да разследва нарушителите.

Поля
Поля
25 юли 2024 13:25
Гост

ВАС нямаше какво друго да отсъди и да иска

Илияна
Илияна
25 юли 2024 13:24
Гост

Е добре, че РА на ДФЗ нямат нарушение, въпроса е какво е изпълнението… много скъпи вили за лично ползване и липса на финансиране за реални стопани желаещи да развиват селски туризъм..

Хари
Хари
25 юли 2024 13:02
Гост

Eстестшено, че проектът на наредбата следва да се публикува.

Фики
Фики
25 юли 2024 13:03
Гост

И това е направено.

Петров
Петров
25 юли 2024 12:51
Гост

Е, след като при издаване на оспорената наредба са били спазени изискванията на закона.

Димо
Димо
25 юли 2024 12:48
Гост

Очаквах точно такова решение.

Лазар
Лазар
25 юли 2024 12:50
Гост

Това никак не пречи Ганьо да си намери вратички.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2024 12:26
Гост

Ама разбира се….

Альона
Альона
25 юли 2024 12:26
Гост

Убедена съм, че в документално отношение всичко е перфектно. На практика българина е просто гениален тарикат и може да прецака всичко..