„ЕК представи петия годишен доклад за върховенството на правото, който касае всички държави членки. той не е само за България. Той обхваща четири основни стълба. Първият е за националната правосъдна система, вторият е за борбата с корупцията, третият – плурализма и свободата на медиите. Четвъртият е за други институционални въпроси, свързани с принципа за взаимозависимост и взаимоограничаване на властите. По отношение на борбата с корупцията ЕК е констатирала негативи по отношение на това, че липсват окончателни осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта“. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA“ правосъдния министър Мария Павлова, коментирайки представения от ЕК доклад за върховенството на закона в България.

Тя обясни, че за да се изпълнят „част от препоръките от предходни доклади, миналата година са били предприети законови промени, с които Комисията за противодействие за конфликт на интереси и отнемане на незаконно предобито имущество, беше разделена на два самостоятелни органа“. „Вторият, който започна да действа едва от месец март тази година, е именно Комисията за противодействие на корупцията. Самата ЕК в доклада си отбелязва, че тъй като това е новосъздаден орган и той действа едва от по-малко от половин година, тепърва ще се прави преценка за неговата ефективност. Както и дали създаването на същия орган е отговорило на нуждите, които има нашето общество именно за разследване на този род престъпления“, подчерта тя.

На въпрос с промените прокуротрите имат ли вече свободата и самочувствието да разследват и образуват дела за корупция по високите етажи на властта, Павлова беше категорична, че: „Не мисля, че прокурорите са страдали от липса на самочувствие, в който и да е момент. Не са необходими законодателни промени, за да добият самочувствие и да образуват дела. Без значение по кои текстове от Наказателния кодекс“.

Тя обясни, че „конституционните промени са обсъдени в първия стълб по доклада, но ЕК е много предпазлива в констатация и се дотолкова, доколкото и самите те констатират, че се очаква решение на Конституционния съд, който да каже доколко и дали тази реформа е конституционно съобразна“.

„Доколкото самият ЕС не предвижда такъв механизъм, който да е подобен на механизма по глобалния закон „Магнитски“, не бих могла да кажа какви ще бъдат техните очаквания за развитие. В същото време, преди може би две години, имаше работна група в Министерство на правосъдието, която се опита да изготви законодателни инициативи, така че донякъде да отговорят на този род очаквания, но работната група приключи без да изготви доклад и съответно да се предприемат каквито и да е действия“, допълни тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar