„Исторически парк“ във ветринското село Неофит Рилски май върви към своя край заради фалит. А собственикът му Ивелин Михайлов, срещу когото се обърнаха половината му депутати, е обект на множество проверки, включително и от парламента. Там вчера стана ясно, че само в МВР е имало 28 проверки срещу него.

Данните изнесоха служебният вътрешен министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев, които се явиха на изслушване пред временната комисия за разследване на Михайлов и бизнеса му. В парламента дойдоха още изпълнителният директор на НАП Румен Спецов и председателят на ДАНС Пламен Тончев, но те говориха при закрити врата заради чувствителност на информацията.

Два часа депутатите изслушваха МВР шефовете. И стана ясно, че от 2016 г. има постоянни проверки по сигнали срещу Михайлов, негови близки и свързани с него хора – общо 28. Това означава, че

оплаквания има още преди откриването на парка преди 5 г.

В 24 от сигналите се споменават имената на Михайлов и фирмите му „Исторически парк“ и „Българска парична група“ АД. Иначе малко след изборите, които неочаквано вкараха „Величие“ в парламента, Стоянов бе обявил пред медии, че не знае за проверки срещу Михайлов.

От изслушването сега стана ясно, че 15 от проверките са на ОДМВР – Варна, а останалите 13 – на Районното управление в Провадия, на чиято територия попада атракцията. Образувани са преписки, но по-късно са прекратявани в прокуратурата.

Първата проверка срещу Михайлов от 2016 г. е заради

неправомерно раздаване на кредити

заедно с кмета на Пазарджик Тодор Попов и негови близки. Тогава на фирмата на Михайлов „Българска парична група“ е била наложена глоба от 20 000 лева, но след обжалване е намалена на 15 хил. Това всъщност е и единственото наказание, налагано на Михайлов.

Останалите проверки срещу бизнесмена от Горна Оряховица са като пълно портфолио от нарушения на Наказателния кодекс – незаконна продажба на акции (от 2019 г.), създаване на финансова пирамида чрез фирмата му „Тогедър“ ООД, която е собственост на него и бившата му съпруга Вася Йорданова, продаване на акции за „Исторически парк“, неправомерно придобиване на имоти на територията на Неофит Рилски и много други.

Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близко до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка, съгласно дадени указания от наблюдаващия прокурор, каза министър Стоянов.

13-те проверки в Провадия касаят следене, битови скандали, заплахи и нанесени

леки и средни телесни повреди

При първата става дума за намерен починал охранител в парка, вероятно поради немарливост, обясниха от МВР.

Един от фрапантните случаи е от 2023 г. за фалшифициране на документи, с което е бил сменен управителят на фирма. Първоначалният собственик е британец. Кметът на селото Стоян Михайловски е заверил пълномощно, с което британецът упълномощава друг човек да го представлява пред банка и да използва електронен подпис. Впоследствие упълномощеното лице само се назначава за управител и продава 3 имота с площ 4 дка на дружеството „Задружно“ ЕООД с управител Ивелин Михайлов срещу скромните 9000 лева.

Именно през фирмата „Задружно“ са извършени повечето сделки с имоти в община Ветрино. Тя е регистрирана през март 2021 г., а до май 2023-а е

придобила 260 имота в община Провадия

Не е подавала годишни финансови отчети. Фирмата е с двама назначени служители – съпругата на бизнесмена Вася и Момчил Йорданов. Тя самата има над 400 записа в Агенцията по вписванията, повечето от тях касаят имотни сделки с купувачи, свързани с Михайлов. Вася е собственик и на повечето имоти в селото, свързани с бизнесмена.

Проверяват се още „неправомерни действия“ срещу общински съветници във Ветрино, следене, побои, както и защо свързаната с Михайлов охранителна фирма „Пазителите“ е извършвала пропускателен режим на входа на избирателните секции в община Ветрино.

Партия „Величие“ стана първа политическа сила на парламентарните избори през юни в Неофит Рилски и има мнозинство в общинския съвет във Ветрино.

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, който е юрист и от Варна, разказа, че по негова информация едва ли ще се стигне до внасяне на обвинителен акт в съда, както и че е възможно едни и същи прокурори да работят по делата срещу Михайлов. Министър Стоянов твърдо отрече да има полицейски чадър над Михайлов, включително в областната дирекция във Варна, но обясни, че не може да потвърди това и за другите институции.

Иначе ОДМВР-Варна, следи 67 фирми, свързани с Михайлов

Няма информация за паравоенни, които работят на територията на общината, обяви областният МВР шеф Андрей Ангелов. От това се оплакват местни, а и свидетелстват журналистически разследвания. Иначе самият Михайлов има 28 законни оръжия – 22 нарезни ловни карабини, 5 гладкоцевни пушки и един пистолет за самоотбрана, както и шест заглушителя за пушки. На фирмата „Пазителите“ пък се водят четири пистолета „Глок“, въпреки че нито един от охранителите няма разрешително за пистолет. При всички проверки на полицията обаче оръжията на Михайлов са били прилежно съхранявани, а гардовете не носели пистолети в себе си.

Освен частни имоти, Михайлов е купувал и общински терени. През 2017 г. „Исторически парк“ АД е закупила от община Ветрино осем, един от които с площ 122 дка в землището на село Неофит Рилски.

Че нещата в парка не вървят на добре, Михайлов се оплаква от седмици. Твърди, че му е наложен „икономически блокаж“. Преди дни в 34-минутно, сякаш прощално видео в интернет страницата на атракциона той за първи път призна – паркът се посещава слабо,

спрели са продажбите на 300 готови къщи

на територията на комплекса заради изнесените притеснителни данни, а банките вече отказвали да работят с него.

В Търговския регистър последният финансов отчет на „Исторически парк“ АД е за 2022 г. Данните в него потвърждават лошо състояние на дружеството. Натрупаните загуби са 5,651 млн. лв. Дали са се увеличили през 2023 и 2024 г., още не е ясно. Паркът има само 14 000 лв. и дългосрочни

задължения от над 17 млн. лв.

по издадени облигации. Повече от 1,373 млн. лв. са краткосрочните дългове – към доставчици, персонала и за осигуровки. Приходите от парка се оказват недостатъчни за покриване на разходите – близо 900 000, при годишни харчове между 1,7 и 2,3 млн.

В парка работят 42-ма човека, заплатите през 2022 г. са били по около 1400 лв. на човек. Тримата членове на борда на директорите – Ивелин Михайлов, Николай Хитов и Пламен Кънчев, са получили 84 000 лева, или по 2333 лв. на човек месечно. В средата на юни НАП запорира имоти на Михайлов заради неплатени данъци за над 600 хил. лева.

В сряда той организира демонстрация пред Народното събрание, обявена като протест в защита на „Исторически парк“. Междувременно стана ясно, че депутати от комисията, разследваща парка, са получавали и заплахи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar