Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио „Свободна Европа“. Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия.

Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около обвинението и без да се изнасят подробности за доказателствата. Курмашева беше редактор в секцията на радио „Свободна Европа“ за руските републики Татарстан и Башкортостан.

Генералният директор на радио „Свободна Европа“ Стивън Кейпъс заклейми процеса срещу Курмашева и обвиненията срещу нея като „подигравка с правосъдието“ и заяви, че „единственото справедливо решение е Алсу да бъде незабавно освободена от затвора от руските си похитители“.

Съдебното решение от петък, уточнява Асошиейтед прес – денят, в който съд в друг руски град – Екатеринбург призна за виновен репортер на американския вестник „Уолстрийт джърнъл“ Евън Гершкович по обвинения в шпионаж и го осъди на 16 години затвор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar