С разпит на 14 свидетели продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев в Бургаския окръжен съд. Обвиняем за тежкото умишлено престъпление е сирийският гражданин с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан.

Сред свидетелите има както близки на загиналите полицаи, така и гранични полицаи, пожарникари и други служители на реда, участвали в преследването на автобуса с мигранти, блъснал полицейския автомобил на двамата загинали. По време на разпита на шестимата близки на загиналите полицаи, които са частни обвинители по делото, обвиняемият Омар Аднан посочи, че съжалява за случилото се. Той каза, че не е било умишлено и изрази своите съболезнования. Пред съда близките обясниха, че двамата служители са били многократно награждавани за работата си. Единият от тях е в системата на МВР от 18 г., а другият от 7 г.

Пред съда беше разпитан и едни от полицаите, преследващи автобуса с мигранти. Граничният полицай Пламен Томов разказа, че в същата нощ е патрулирал заедно със своя колега Коста Димитров около село Маринка, когато оперативният дежурен му е подал сигнала за бял автобус с надпис, в не добро състояние, който не е спрял на СТОП палка в района на Крушевец. Впоследствие виждайки превозното средство, те обръщат автомобила си и започват да го преследват. Заради високата скорост на автобуса го губят около Маринка. Впоследствие отново го настигат, пускайки светлинна сигнализация. Тогава подават сигнал към колегите си на КПП „Пода“. Според показанията на свидетеля, автобусът се е движел с около 100 км./ч. При завиване в посока Бургас, автобусът с мигранти едва не е блъснал кола на Бърза медицинска помощ. Преминавайки през пропускателния пункт, отново е направен опит от един от служителите чрез СТОП палка да спре превозното средство. Това обаче не се случило, а служителят Христо Иванов отскочил до мантинелата, за да не бъде блъснат. Впоследствие, той и колегата му тръгват също да преследват автобуса. По време на разпита му, съдията попита дали КПП-то е било снабдено с лента с шипове, с която да може да бъде спряно превозното средство. Иванов каза, че не е имало лента, а и подобна ситуация би създала риск, тъй като не е имал информация какво има в автобуса, а преди него се е движела кола на Бърза помощ.

По време на заседанието бяха зададени поредица от въпроси на свидетелите – с каква скорост се е движел автобусът, какви указания са им били дадени, дали са правили опити да го изпреварят. Те обясниха, че автобусът почти през цялото време е поддържал еднаква висока скорост и дори на влизане в кръговото кръстовище не са забелязали да натиска спирачка.

Първоначално указанията към екипите са били да спрат превозното средство и да направи проверка. След като това не се случило, впоследствие те обясниха, че им е казано само да го следват. Междувременно в различни части от преследването и двата екипа са правили опити да изпреварят автобуса от различни страни, но са били затваряни с риск да бъдат изтласкани от пътя. По време на заседанието имаше разминаване в част от показания на единия свидетел. „Това е свързано с поведението на водача на автобуса след навлизане в Бургас и опити на служители от Гранична полиция да го изпреварят. Първоначално свидетелят заяви, че автобусът не е криволичел и не е правел опити да избутва колата на Гранична полиция извън пътя докато обратното беше заявил в хода на досъдебното производство. сега той потвърди това, което е казал пред разследващите органи. Поведението на водача на автобуса има пряко отношение към доказване на обвинението в частта му касаеща вината – дали деянието е извършено по непредпазливост, или деянието е извършено умишлено. Обвинението, а и ние твърдим, че водачът на автобуса е действал умишлено“, обясни адвокатът на част от близките Росен Кожухаров.

Според свидетеля Христо Иванов, шофьорът на автобуса го е управлявал умело и е изглеждало, че има опит. Именно той и колегата му, движещи се във втория автомобил, са видели колата на загиналите полицаи, когато са пристигнали на кръговото кръстовище. Иванов посочи, че те са спрели за секунда преди да настъпи удара. След това се опитали да помогнат на колегите си, но не са имали достъп до колата.

Междувременно от автобуса се чуло пукане на стъкла, настанала суматоха, мигранти започнали да скачат от него и да бягат в различни посоки. Преди това никой от граничните полицаи не е успял да види дали има хора в превозното средство, не са видели и шофьора му.

Повечето от свидетелите не са забелязали в близост да е преминавал моторист. Само един посочи, че с периферното си зрение го е забелязал, но той се е движел в локалното платно до кръговото кръстовище.

„Сблъсъка на патрулен автомобил с автобус -това видяхме. Опитвахме се да ги спасим максимално бързо, каквото можем да направим. Ударът е сериозен“, каза Даниел Зафиров, командир на екип в бургаската пожарна и свидетел по делото.

През следващите дни делото продължава с разпит на свидетели.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar