Да се образува дисциплинарно производство срещу съдията от Административен съд София-град Маргарита Немска. Такова предложение до Съдийската колегия е отправил Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). То е внесено в кадровия орган на 5 юли.

Не е ясно какво нарушение според ИВСС е извършила Маргарита Немска. Предложението на ИВСС ще бъде обсъдено на заседанието на колегията във вторник – 23 юли.

Последно името ѝ попадна във фокуса на общественото внимание във връзка с групата за влияние в съдебната система на покойния Мартин Божанов-Нотариуса.

На 9 април при изслушването си във временната комисия по случая Нотариуса, която беше сформирана в 49-ия парламент, главният инспектор Теодора Точкова заяви, че Националната агенция за приходите (НАП) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проверяват произхода на парите на съдийка, която живее на съпружески начала със съдружник на Мартин Божанов-Нотариуса, защото разходите им многократно надхвърляли доходите.

Точкова не спомена името, но тогава се появиха информации, че става дума за Маргарита Немска и съпругът ѝ адвокат Емил Писков, които са купили имот, изтеглили са кредит, взели са автомобил на лизинг и са плащали обучение на дете през 2022 г.

Връзката на съдия Немска с Божанов е именно през съпруга ѝ Писков, който беше осветен като съдружник на Мартин Божанов в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), свързано с разкритията на манекенката Ивайла Бакалова, която записа разговор с Божанов, а в него той обясняваше, че излизането от ареста на съпруга на Бакалова би струвало поне 100 000 евро.

Пред депутатите Теодора Точкова каза, че е извършен анализ на информацията дали свързано с магистрат лице е съдружник на Божанов, доколкото двамата са ползвали общ офис. Така в ИВСС проверили и имуществените декларации на съдията.

„Стана ясно, че разходите на този магистрат за имоти, кредити, лизинг на автомобил, обучение на дете, многократно надхвърлят доходите на магистрата и свързаното с него лице. За 2022 г. разликата е значителна“, посочи тогава Точкова, като подчерта, че инспекторатът може да прави само съпоставки на декларираните обстоятелства и вписаните в регистрите.

„Установихме, че е налице разлика между приходи и разходи на магистрата и свързаното лице и тъй като не можем да извършим проверка за произход на средствата, изпратихме сигнал до НАП и КПК, които имат това правомощие“, обясни тогава главният съдебен инспектор.

Според публикация на bird.bg през 2022 г. съдия Немска и съпругът ѝ Емил Писков са купили апартамент в Барселона на стойност почти един милион лева. Справка от испанския имотен регистър и проверка на АКФ на място са показали, че имотът е в централната градска част в луксозна жилищна сграда и към момента се ползва.

Теодора Точкова каза още, че ИВСС се е самосезирал и е започнал проверка за почтеност, независимост и накърняване престижа на съдебната власт.

Покрай скандалите около Нотариуса и „Осемте джуджета“, свързан с кръга за влияние в съдебната власт около Петьо Петров-Еврото, инспекторатът се е самосезирал и е започнал проверки на общо 10 магистрати, каза още Точкова, без да споменава имената им. Тя уточни само, че става дума за проверки за почтеност, нарушаване на независимостта, оказване и поддаване на влияние и за накърняване престижа на съдебната власт.

„Ще проверим поведението на десетима съдии и прокурори, за които в медиите се споменава за неприемливо тяхно поведение. По отношение и на тези десетима магистрати извършихме анализ на декларациите им от 2016 г. до 2022 г. и при тази проверка и анализ не се установи разлика между доходи и разходи на тези магистрати и свързаните с тях лица“, посочи главният съдебен инспектор.

Резултатите от тези проверки не са огласени, като не е ясно дори дали са приключили.

По време на изслушването си от временната комисия Точкова каза още, че в ИВСС не са постъпвали сигнали за влияние върху магистрати, които са членували в SS-клуба на Нотариуса. Тя подчерта, че в публично изнесената до момента информация не е станало ясно кои са посещавали клуба и в какво се изразява неприемливото им поведение. Точкова каза, че още през февруари е поискала тази информация от градската прокуратура, която води разследване по случая, а на 15 март е било разрешено на инспекторите да се запознаят с материалите, но не и тези с класифицирана информация.

Временна комисия за изясняване на фактите около групата на Нотариуса беше създадена и в сегашното Народно събрание. Първото заседание беше проведено вчера като на него бяха изслушани отново представители на Антикорупционния фонд, чието разследване осветли както този случай, така и казусът с „Осемте джуджета“.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 юли 2024 15:04
Гост

Не се наядоха тези с пари и изглежда, ще сравнително високото заплащане в съдебната власт е крайно недостатъчен стимул за качествено, безпристрастно изпълняване на служебните задължения на магистратите, колкото и да го изтъкват като мотив при увеличението на възнаграждението им. Нужна е кардинална промяна в подбора на кадри в системата, които не са мотивирани да работят основно за пари и кариерно израстванe, съответно да избиват комплекси в съдебната зала, ами да се дава път на по-кадърни личности със съзнание за отговорност и желание да правораздават по вътрешно убеждение. Лошото е, че и т.нар. реформатори не са нещо различно от заварените,… Покажи целия коментар »

Реформи ли?
Реформи ли?
19 юли 2024 15:27
Гост

Като начало е добре възнагражденията на магистратите да са еднакви, независимо от нивото, в което работят. Защото няма нито една причина във ВКС и ВАС да вземат много повече, в сравнение с колегите им, които се трепят из районните съдилища. Така поне заплатата няма да е причина да се чудят как да се докопат до върховните инстанции. Иначе по въпроса, как ще се гарантира качество на самите магистрати, съм скептик и с всеки ден скептицизмът ми се задълбочава все повече. А с установяването на несменяеми членове на ВСС и с напъните за законодателни и съдебни реформи, провеждани от некадърни и… Покажи целия коментар »

Стоил
Стоил
19 юли 2024 14:07
Гост

А мамин Делиянчо кога?

Мишо
Мишо
19 юли 2024 14:09
Гост

Този е с имунитет в момента.

Кирил
Кирил
19 юли 2024 13:55
Гост

Не е добре ако разходите им многократно надхвърляли доходите.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 12:41
Гост

Това, което разбрах, че „нарушението“ й за сега е защото съпругът й е адв.Писков. До колкото ми е известно, няма забрана магистратите да са в брак с адвокати, да притежават луксозни имоти, а така също и да са саможни, както магистратите, така и съпруг. Защо да е задължително магистрата да формира доходи само от заплата, нали може наем, продажба и пр. ИВСС да не учаквят това да са ной-бедните хора. Страшни подмазвачи и нагаждачи са от ИВСС, да вземат пример от ВАдв.С, които нищо не направиха на Атанасов и Писков, а ИВСС очите на Немска ще избодат.

Така е.
Така е.
19 юли 2024 15:22
Гост

Ами както е написано, човек наистина всичко може да си реши.
Непрофесионално е това.
А що обезщетения платихме, като данъкоплатци, с разни несъстоятелни обвинения и писанки тук и там. Дано това не е поредното.

Защо пишете тогава, като не знаете?
Защо пишете тогава, като не знаете?
19 юли 2024 12:15
Гост

„Не е ясно какво нарушение според ИВСС е извършила Маргарита Немска.“
Което означава, че от статията няма смисъл. То липсва поантата.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 12:28
Гост

Разходите ти да надхвърлят с един милион приходите, твоите и на мъжа ти, си е добра поанта за противоправно поведение, особено когато най- близките ти са Марто Нотариуса и жена му.

Защо пишете тогава, като не знаете?
Защо пишете тогава, като не знаете?
19 юли 2024 15:20
Гост

Не е лошо да се поства първо официална информация в една статия. Те, клюкините, после е ясно, че ще си дойдат. В случая в статията си липсва най-важното и така е безсмислено, самата тя е като клюкина.
А ако приходите надхвърлят с множко разходите си влизат данъчни, установяват го официално и ми съставят РА. Не си решаваме въпросите с недомлъвки из нета.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 15:32
Гост

Техническа грешка, исках да напиша „разходите надвишават приходите“ – но все едно – това нека се първо установи по съответния ред и то по отношение на този, за когото е статията. Понеже дори РА се съставя на конкретното ФЛ. Не на семейството. Нямам против да си понесе отговорността, но нека първо сме наясно какви са обвиненията и как е установено това.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 15:29
Гост

А къде са данъчните при това положение?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 16:24
Гост

Явно не си от съдебната система, иначе щеше да знаеш, че дисциплинарните производства се гледат при закрити врати и информация по тях не се разгласява. Затова може само да се предполага за какво е предложението. И мисля, че е достатъчно описаното в статията, за да се сетиш. Да не говорим, че ИВСС е тъмна дупка

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:43
Гост

Дреме ѝ на шапката. Явно семейството са изкарали достатъчно пари и може да се премести в Барселона

кака сийка
кака сийка
19 юли 2024 11:42
Гост

На това му се вика дисциплинарка по сватовство. Няма данни дали тя е правила нещо нередно. Ще бъде интересно какво ще е развитието.

Наблюдател
Наблюдател
19 юли 2024 11:41
Гост

Сериалите около Еврото и Нотариуса вече са обявени за приключени и нови сезони не са предвидени.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:44
Гост

Не съм убедена. Може да стане като Дързост и красота:)

:) :) :)
:) :) :)
19 юли 2024 13:05
Гост

Брук беше бременна, като влязох в казармата, като се уволних, още не беше родила 😉

Математик
Математик
19 юли 2024 13:59
Гост

По- лошият вариант е да не сте се виждали 10 месеца, а тя да ти е родила дете.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 14:00
Гост

Ами накрая казармата беше шест месеца- ако си хванал промоцията няма как да е родила Брук в този период

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:41
Гост

То да е само Немска. А останалите?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:40
Гост

Инспекторатът предлага ВСС разполага, да видим дали ще образуват.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:40
Гост

Е, ясно, че е за това дисциплинарката, ама малко странно, че са се решили.

123
123
19 юли 2024 11:40
Гост

E, те за кръга на Еврото са по-внимателни.

Анонимен
Анонимен
19 юли 2024 11:42
Гост

Не е странно. След като ИВСС години бездействаше, сега е решил малко да измие очи. Ама гурелите остават