Няма публична информация какво се е случило по разследването на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото. Нищо не се споделя в градска прокуратура и какво се е случило с разследванията по двете групи. Това заяви Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд по време на заседанието на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса и Пепи Еврото.

Той обясни, че публично известна информация е, че Софийска градска прокуратура се наблюдавала наказателно производство, което има предмет за разследване на групата на Нотариуса, а ръководството на градска прокуратура, след неговото убийство, заяви, че привличането на Божанов в качеството му на обвиняем било въпрос на дни, но с неговото убийство, процесуалното действие било осуетено.

Янкулов се позова, че по информация от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ има информация, че са констатирани множество лица от системата на МВР и магистрати в предполагаема свързаност с групата на Божанов, като има и конкретни данни затова. Какво се случва обаче със събраната информация не е ясно – дали е проверена, надградена ли е, удостоверено ли е дали отговаря на действителността или не?

Андрей Янкулов отсече още, че институционалният отговор на замесените държавни органи по отношение на групата на Нотариуса е незадоволителен.

Според него нормалното бъдеще на прокуратурата е заложник на изясняване на казуса с Нотариуса, като припомни и разпространените показания на Илиана Кирилова. От тях става ясно, че за много от магистратите, които и в момента ръководят прокуратурата, има обективни данни за свързаност и с Петьо Петров – Пепи Еврото. Това поставя въпроса доколко прокуратурата в момента провежда едно качествено саморазследвана – на практика случва ли се и дали е възможно това да се случи.

Николай Стайков от АКФ отправи съвет към народните представители да установят спрямо техните правомощия дали е институционално позволено изслушването на Калин Стоянов по казуса с Мартин Божанов.

Николай Стайков съобщи и че Мартин Божанов е бил свидетел по делото за изнудвания шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев, като имат информация за разговор с тогавашния млад следовател Делян Пеевски. Най-малко известният факт е, че на разговора е присъствал и техния колега Петьо Петров. Има и публикация по темата, а разследващият журналист заяви и че е говорил със свидетели по темата. „Заставам зад думите си, че в извънкласната си дейност още преди 16 години Петьо Петров – Еврото заедно със следовател Делян Пеевски са работили извънкласно и са ходили да си говорят за шестцифрени суми с изпълнителния директор на Булгартабак Христо Лачев“, изтъкна още Стайков.

Стайков обяви пред комисията, че разполага със справка от 28 страници на ГДБОП, която започнала да се прави в кабинета на Бойко Рашков, докато бил вътрешен министър, като там присъствал и шефът на ГДБОП Калин Стоянов. Разследващият журналист призова комисията да провери и неофициалната информация за засечени трафични данни между телефона, използван от Божанов и телефона на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов.

Той уточни, че във въпросната справка се споменава и българска банка, на която е помогнато за конкретно дело, след което имало един сак с 1 млн. лв. в брой възнаграждение.

Има и директни и фактологични връзки с главни прокурори, които не са за подценяване, каза още Стайков, имайки предвид бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

До решение дали да бъде изслушан Делян Пеевски не се стигна, тъй като в един момент комисията се оказа без кворум. Преди приключване на работата й депутатът от ГЕРБ Георги Георгиев подкрепи предложението на ПП-ДБ да се изискат цялата информация за разследването след 12 април тази година, за да се види какво се върши.

Имаше и контрапредложение от страна на депутата от ДПС Хамид Хамид изслушани Иво Прокопиев, бившия главен секретар на МВР Коцев, градинаря на Бойко Рашков, защото имали връзка с н Нотариуса и Пепи Еврото. Но и до неговото гласуване не се стигна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar