Върховният административен съд (ВАС) потвърди наказанието намаляване на заплатата на следовател за забавени от него преписки и досъдебни производства. Решението е на петчленен състав на ВАС и е окончателно.

В началото на миналата година окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева внесе в Прокурорската колегия предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу следователя Васил Генов. Мотивът – той е забавил преписки и досъдебни производства от няколко месеца до над две години.

Нарушенията били установени след подаден сигнал в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), който изготвил становище и го изпратил на Ваня Христева.

Окръжният прокурор на Пловдив разпоредил да се извърши проверка на дейността на Васил Генов от юни 2019 г. до края на 2022 г. Ревизията обхванала 25 дела, като само по седем от тях разследването било провеждано ритмично. По останалите 18 имало забави за различен период от време като по две от тях били над две години. Установено било и че по част от производствата Генов не е изпълнил дадените от прокурора указания.

В отговор на доклада от проверката следователят изтъкнал че част от делата били забавени заради вещи лица, а по други получил устни, а не както изисква законът, писмени указания от прокурора. Освен това се е грижил и за болен роднина.

Окръжният прокурор на Пловдив обаче предложил на Прокурорска колегия да образува дисциплинарно производство срещу следователя и да го накаже с намаляване на заплатата с 10% за срок до една година.

На 31 май м.г. колегията го наказва с намаляване на възнаграждението с 10% за шест месеца.

Той обжалва, но както тричленен състав на ВАС, така и касационният потвърждават решението на кадровиците.

Съдът не намира нарушения при определянето на наказанието. ВАС отхвърля възражението на следователя, че е с висока натовареност. Напротив, бил е с под средната спрямо колегите си от Пловдив, с изключение на осем месеца през 2022 г., което е било взето предвид от ПК.

Продължителните бездействия по общо 18 досъдебни производства не могат да бъдат оправдани с по-голяма лична натовареност на следовател Генов в сравнение с останалите следователи в ОСлО при ОП-Пловдив“, казва тричленният състав и допълва, че 16 от тези дела не са били с фактическа и правна сложност.

Задължение на разследващия орган установено в чл. 203, ал. 1 от НПК е да взема всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването. Разследващият орган е длъжен на основание чл. 203, ал. 2 от НПК в най-кратък срок да събере необходимите доказателства за разкриване на обективната истина, като се ръководи от закона, вътрешното си убеждение и указанията на прокурора. Безспорно установените факти на бездействия в нарушение на чл. 203, ал. 1 и 2 от НПК, както и на неизпълнение на задължителните съгласно чл. 197 от НПК указания на наблюдаващия прокурор, правилно са квалифицирани като дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 1 и 2 от ЗСВ. Тежестта на нарушенията и тяхната продължителност обуславя ангажирането на дисциплинарната отговорност на следователя“, казва тричленният състав на съда.

Мотивите му изцяло се споделят от касационния състав на ВАС.

След обстоен анализ на доказателствата по делото, тричленният състав на ВАС правилно е приел, че наказанието е наложено при установени всички факти и обстоятелства, свързани с преценката за наличие на дисциплинарно нарушение. Първоинстанционният състав е стигнал до правилен извод за липса на обективни, уважителни или непреодолими причини за констатираното продължително процесуално бездействие от страна на Генов при извършването на процесуално – следствени действия по посочените 18 броя следствени дела“, изтъква петчленният състав.

Съдът посочва още: „По отношение на посочената от следователя причина за забавянето – полаганата от него грижа за болен родител, то същото отново е съобразено от наказващия орган, като е прието от него за смекчаващо обстоятелство при преценка на степента на наложеното наказание, което не само е второто най-леко по степен наказание, но е и в минималния предвиден за него размер и срок“.

ВАС заключава, че решението на първата инстанция, с което е потвърдено наложеното наказание е правилно и го оставя в сила.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 юли 2024 16:02
Гост

То хубаво, ама на този следовател ВСС не гласува ли оставката? От какво точно ще удържат 10%?

Ананиев
Ананиев
23 юли 2024 15:25
Гост

Да видим сега дали ще има и траен ефект новата практика

Анонимен
Анонимен
23 юли 2024 15:25
Гост

Много,бе!10 процента за 6 месеца!

Ананиев
Ананиев
23 юли 2024 15:26
Гост

На мен малко ми се виждат

Kalin Kalinov
Kalin Kalinov
23 юли 2024 15:25
Гост

5-членката щом е казала… край

Елена
Елена
23 юли 2024 15:24
Гост

Браво!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2024 15:24
Гост

Справедливостта възтържествува понякога!

Алексиева
Алексиева
23 юли 2024 15:23
Гост

„В отговор на доклада от проверката следователят изтъкнал че част от делата били забавени заради вещи лица, а по други получил устни, а не както изисква законът, писмени указания от прокурора. Освен това се е грижил и за болен роднина.“
Мнооооого слаба защита…

Александров
Александров
23 юли 2024 15:18
Гост

Положението е било „много ра’ота“…

Стаматов
Стаматов
23 юли 2024 15:15
Гост

Редно е да има последствия при забавяне, така може и да разберат, че не са хванали господ за шлифери

Анонимен
Анонимен
23 юли 2024 15:08
Гост

Тия не стига , че имат по 5 дела в годината, ми и тях бавят.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2024 14:53
Гост

Крайно време беше!