„Извинете, колега, вие прокуратурата ли представлявате?“

С тези думи съдия Галя Георгиева от Софийския апелативен съд (САС) се обърна към апелативния прокурор Емил Петров, който е брат на изчезналия бивш следовател Петьо Петров-Еврото. Доскоро Петров беше зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, но в края на юни Прокурорската колегия на ВСС го освободи по искане на и.ф. апелативния прокурор на София Емилия Русинова.

Днешната реплика на съдия Георгиева към Петров се случи по време на заседанието, на което САС трябва да реши окончателно дали да разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест (ЕЗА) за сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал, който е сред обвиняемите за аферата в митниците. Поводът за репликата на съдия Георгиева стана позицията на прокурор Петров, който заяви, че ЕЗА не трябва да бъде издавана.

В понеделник градският съд разреши на държавното обвинение да издаде ЕЗА за Паскал с мотив, че има достатъчно събрани доказателства за участието му в схемата и той може да се укрие, но защитата му обжалва определението.

Днес пък прокурор Петров изненадващо реши да подкрепи жалбата на адвоката на Паскал, съобщи „24 часа“. Той каза, че споделя много от доводите на защитата, включително за допуснати процесуални нарушения. По думите му, обвинението и искането за ЕЗА са бланкетни.

„Не работим с думи, а с доказателства. Четейки този съдебен акт, на мен не може да ми стане ясно какви са доказателствата и защо на това лице трябва да му бъде издадена ЕЗА. Как се извежда изводът, че той ще се укрие? На 4 април е обвинен, на 5-и вече го търсят в чужбина. Как се направи изводът, че това лице не е в България?“, заяви в съда Петров, след което и съдия Георгиева го попита коя страна представлява.

Той обаче подчерта, че Николов е напуснал България още на 15 март – близо три седмици преди акцията на ДАНС и антикорупционната комисия, което показвало, че не е опитвал да избяга.

„Хубаво, че няма доказателства, че се лекува, но такива доказателствени искания направени ли са? Не. Следователно как можем да сме сигурни, че не е вярно, че се лекува“, продължи Петров. Адвокатката на Паскал пък обясни преди това, че Николов е казал, че ще се лекува извън Европа и напуснал Гърция на 15 март.

В крайна сметка съдът потвърди определението на първата инстанция, като се съгласи и с извода, че Паскал може да се укрие. САС посочи, че местопребиваването на обвиняемия не е установено не само в Европа, но и в света, а освен това е напуснал страната още в началото на разследването. Съдът изтъкна отсъствието на Паскал, макар да има данни, че той знае за делото.

„Не на последно място съдът намира, че с оглед изрично изразеното становище от представителя на Апелативната прокуратура – София, че Европейската заповед за арест не отговаря на формалните изисквания на закона на Европейската заповед за арест, това становище за неоснователно“, се казва в определението на САС.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
18 юли 2024 18:17
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Журналист
Журналист
18 юли 2024 15:10
Гост

Не е трудно да се разбере, че съдия Георгиева е усетила играта, която играе прокуратурата и че не е могла да спазари ЕЗА то на първата инстанция, а на втора е попаднала на неподходящ съдия.Ясно е, че Паскал е духнал, защото е предупреден какво предстои. Факт е, че не се връща , а Петров може да си говори каквото си иска. От цялата работа сега Паскал трябва да бяга в Турция, където е Пепи Еврото, на когото Руси Алексиев отказа ЕЗА. Който следи тъмната страна в съдебната система знае защо се случват нещата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 юли 2024 15:06
Гост

Не е работа на съдията да се бърка в работата на прокуратурата, но покрай „великата“ реформа, довела до тежък вътрешен дисбаланс, едното магистратско съсловие май взе да си вярва повече, отколкото е здравословно за по същество арбитражен орган.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:31
Гост

Като знам с какъв обвинителен уклон е Петров,на него му е казано да говори така. Иначе бързо ще намерят брат му. Подозирам и кой е пощенския гълъб или по скоро гълъбица.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:10
Гост

Страхотно

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:22
Гост

Заради тези думи на съдийката, веднага ОТВОД. Това не е безпристрастност, а предубеденост и вземане на страна. НЕДОПУСТИМО

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:09
Гост

Ееее чакайте справедливост да бе

Съдът?
Съдът?
18 юли 2024 14:09
Гост

Този конкретно съд дали е наясно каква функция е възложил законът на прокурора?

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:09
Гост

Политически игри. Тия знаят толко много за машинациите на Бойко Борисов, че си нямаме идея

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:08
Гост

Не знам защо се точи тая клизма. Не могат да докажат Еврото, че е престъпник. Айде стига бее

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:08
Гост

Нелепи някакви приказки.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:08
Гост

Ала бала

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:07
Гост

Пазят политическия чадър дето е бил разпънат над тях

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:07
Гост

Жегата ги е чукнала и тия явно

Анонимен
Анонимен
18 юли 2024 14:07
Гост

Глупости